Mine sider

tirsdag 4. januar 2011

Godt Nytt År!

Håper julen din har vært fin, at du har fått slappet av sammen med familie og venner og at du har spist mye god mat og ikke minst herlige julekaker.

Jeg har hatt en super jul med feiring av juleaften hos svigermor og stesvigerfar i Tønsberg. Det var en kald feiring med mye brettspilling og god mat.

Nyttårsaften var vi hos mine foreldre i Moss. Dagen før dagen ble i hentet av mamma & pappa i Tønsberg og på vei over fjorden med Bastø ferja fortalte pappa meg at han hadde en overraskelse til oss på nyttårsaften. Jeg kunne ikke skjønne hva det skulle være. Spurte og gravde hele den dagen. Ble jo så nysgjerrig. Men etter mye masing ga jeg opp. Dagen etterpå glemte jeg nesten hele hemligheten. Men da jeg kom hjem etter en liten tur ut fikk jeg vite hva overraskelsen var...

HUMMER!!!Jeg synes de var utrolig fascinerende å se på. De har så flotte "farger" før de blir kokt røde. 

Av alle ting trodde jeg aldri at det var hummer som var overraskelsen. Jeg har aldri spist hummer før, men er veldig glad i skalldyr, så jeg ble veldig glad for at pappa hadde fikset dette festmåltidet til nyttårsaften. De er forresten fanget lokalt utenfor Larkollen i Moss.

Jeg startet denne bloggen med den intensjonen om at jeg skulle blogge om middager også, men bestemte meg senere om at det bare er skulle være bakverk og konfekt som skulle være med. Men ingen regel uten unntak. Dette var så utrolig godt og bildene ble så fine at jeg bare må dele dem med dere.

Oppi med hummer nr 1. Den største skulle koke i 19 minutter.

Etter 7 minutter skulle andre man oppi for å koke i 12 minutter.

 Etter koking helles vannet av.

 Dampende varm hummer.Så skal hummeren kjøle seg ned mens vi går å gjør noe annet.

Vi gikk ut en tur for å se på raketter som ble skutt opp for tidlig og for tenne på stjerneskudd slik at Garman skulle få en liten følelse av nyttårsfeiringen. Jeg gleder meg til han blir stor nok til å være oppe til kl.12 slik at han kan oppleve alle de fine rakettene!


Så er det inn igjen for å klargjøre hummeren for spising.

Den deles i to med en stor kniv. Hammeren dere ser på bildet ligger der for å knuse klørene.

Se så fin hummerhalen ser ut. Lekker og hvit!

Det som er med hummer er at kjøttet er ganske fast i konsistens og rik på smak. Den er på en måte en bedre versjon av krabbe. Det er første gang jeg har smakt hummer og kan nesten ikke beskrive smaken. Kan bare si at det smakte supergodt! Så derfor vil man ikke overkjøre den gode hummer smaken med mange andre smaker.

Derfor ble det urtesmør med havsalt på toppen på hummerene våre. De skal bare inn i ovnen til smøret har akkurat smeltet slik at smøret legger seg godt inni kjøttet.

Har jeg fortalt hvor godt dette var?

Klørene på en hummer er jo også en delikatesse i seg selv.

Pappa la et kjøkkehåndkle over dem før han brukte en hammer for å få knust det hardet skallet på klørne.


Det finnes sikkert en bedre måte, men hammeren funket helt fint for oss.

Så var det bare å spise og nyte den gode maten!

Vi spiste hummeren med ristet brød og drakk champagne til. En meget god kombinasjon!

Dette var en matopplevelse som jeg håper jeg får sjangsen til å oppleve igjen. Det var himmelsk og jeg tenker på den gode smaken hver dagen siden nyttårsaften.  Anbefales på det varmeste.

Spiste dere noe nytt og annerledes denne julen?

Caroline

7 kommentarer:

 1. Riktig godt nytt år til dere, Caroline! Det så aldeles deilig ut. Jeg har aldri spist hummer, og har i alle fall ikke tenkt tanken om å lage det self, men dette så virkelig godt ut! Kanskje jeg må prøve det en gang?... :)

  SvarSlett
 2. Godt nytt år til dere også Marit! Sant det ser godt ut? Det anbefales virkelig. Skjønner det høye prisen for å si det slik! Lykke til med konserten. Gleder meg til å se bilder!

  SvarSlett
 3. Tack för din snälla kommentar:) Det gör mig glad. Är själv inte förtjust i skaldjur så din hummer låter jag bli att prova;)

  SvarSlett
 4. Gott nytt år! Vilken fin blogg du har.

  SvarSlett
 5. Pehrnilla: Takk selv!

  Erika: Takk for det. Snilt av deg å ta en tur innom!

  SvarSlett
 6. Du, jeg lurer på noe angående legomuffinsene dine: hvordan lagde du klossene? på frihånd, eller etter avtrykk? Har en nevø som eeeeeelsker lego, så det hadde vært gøy å overraske ham en gang... :)

  SvarSlett
 7. Hei Åshild! Kjekt av deg å stikke innom bloggen min! Jeg er ofte innom din og kikker på alt det fine du blogger om.

  Legoene er laget for hånd. Men det var ikke mer hokus pokus enn at jeg kjevlet farget marsipan i passe tykkelse og delte de opp i biter med kniv. Jeg kjevlet også ut litt marsipan, da litt tynnere, og stakk ut rundingene på klossene med en rund sprøytespiss. Limte bitene sammen med spisbart lim (kan bruke vann også, men lim er best). Det kan være det finnes slike former der ut, men jeg har ikke funet noe enda.

  Ha en fin søndag,
  Caroline

  SvarSlett