Mine sider

lørdag 29. januar 2011

Sitronruter 1/500

Til jul fikk jeg denne bakebok av svigermor med 500 forskjellige oppskrifter på kjeks og småkaker. Den var så fint delt inn i kapitler som klassiske småkaker, ruter & stenger, matkjeks, kjeks for allergikere etc.

Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på alle oppskriftene i boken. Jeg rekker kanskje ikke å bake meg gjennom hele boken i år, men kanskje neste år. Dette blir nesten som filmen Julie & Julia. Bare nesten. Det er en film om å utfordre seg selv og den er en veldig fin "matblogge"-film. Det er denne filmen som inspirerte meg til denne utfordringen. Se den!

Den første oppskriften jeg prøvde ut er sitronruter. Oppskriften inneholder Lemon Curd. Jeg hadde nemlig et glass Lemon Curd stående i kjøleskapet som måtte brukes. Perfekt!

Dette trenger du:

Til deigen:
115 g usaltet smør
50 g sukker
1 ts vaniljeessens
150 g hvetemel
en klype salt

Til lokket:
50 g sukker
2 ss hvetemel
2 egg
150 g Lemon Curd
5 ss friskpresset sitronsaft
2 ss melis, til dryss

Dette gjør du:

Start med å sette på ovnen på 175 grader. Skjær smøret i terninger og smelt det på svak varme.

Ta kasserollen av varmen og rør inn sukkeret og vaniljeessensen.


Sikt melet.

Og tilsett saltet.

Rør alt sammen til en deig.

Deigen skal være fin og fast.





















 
Kle en form med aliminiumsfolie.

Trykk deretter deigen ut i formen og stek den i 25 minutter, til kaken er gyllen på overflaten.

Når bunnen er ferdig og formen er ute av ovnen senker du temperaturen til 150 grader.

Så til lokket. Dette gjøres når bunnen steker.

Du trenger sitroner. Jeg brukte en liten og en stor.

Svisj all saften ut av sitronene slik at du får masse god sitronsaft.

Rør deretter sammen mel og sukker i en bakebolle.

Deretter røres eggene inn.

Så skal sitronsaften og Lemon Curd'en røres godt inn.

Omtrent nå skal bunnen din være ferdig. Den skal være gyllen og hard.

Så skal sitronrøren helles over bunnen og steker den i ovnen i 15 minutter. Eller til lokket har stivnet litt.

La kaken avkjøles i formen før du legger den over på en skjærefjel. Skjær den i ruter og dryss melis over dem når du skal servere dem.






















De oppbevars i en lufttett boks i 2-3 dager.

Disse var utrolig friske og gode på smak. Min sønn fikk smake en liten bit og ble helt vill etter dem.

Denne er lett og lage og smellgode! Perfekte til teen på en lørdag.

Ha en god helg!
Caroline

8 kommentarer:

  1. De så kjempegode ut, Caroline. :)

    Akkurat den filmen var det som inspirerte meg til bloggeåret mitt, også. Det er en kjempegod film! God helg! Klem

    SvarSlett
  2. Mmmm, de så kjempegode ut. Har lenge tenkt å lage sitronruter, men aldri kommet så langt. Har du prøvd å lage selve lemon curden også? Jeg finner det sikkert i butikk, men hadde vært gøy å lage fra scratch. Kanskje boka har oppskrift, så den kommer i løpet av åra?

    Elsker også filmen, forresten. Veldig inspirerende :)

    SvarSlett
  3. Det låter som en frisk och god kaka. Nu har du något att göra om du ska baka dig igenom hela boken. Trevlig helg!

    SvarSlett
  4. Sant Marit! Jeg har faktisk kjøpt filmen og skal se den igjen i kveld.

    Marina: De var gode og syrlige!

    Aina: Jeg har faktisk prøvd å lage Lemon Curd flere ganger, men den skiller seg alltid. Vet ikke helt hva jeg gjør feil. Har prøvd flere oppskrifter også, men det fiúnker aldri.Men det er noen år siden nå så kanskje jeg skal prøve meg på det igjen snart.

    Erika: Det blir spennende å se hvor lang tid det tar å komme meg gjennom hele boken. Men det blir gøy, var mye bra i den boken.

    Ha en god helg alle sammen!
    Caroline

    SvarSlett
  5. OMG !!
    Prøvde meg på denne oppskriften, og det ble HIMMELSK !!
    Hvorfor er du så flink?! hehe, nei da bare tuller.

    Tuusen takk for en herlig blogg, får masse inspirasjon vettu !

    Hilsen Anya

    SvarSlett
  6. Så flott Anya! Det er jo derfor jeg blogger, for å inspirere. Tusen takk for en flott tilbakemelding!

    SvarSlett