Mine sider

lørdag 18. februar 2012

3 x fastelavnsboller

I morgen er det tid for fastelavn igjen! Det har vært karneval i barnehagen og fastelavensriset er kjøpt inn fra sanitetskvinnene.

I fjor var jeg midt i eksamensstress og laget noe helt annet til fastelavn enn boller.

Fastelaven er en gammel tradisjon i Norge og har røtter helt tilbake til middelalderen. Selve ordet kommer fra det tyske Fasten-abend som betyr kvelden før fasten. Dagene før fasten skulle man fete seg opp med å spise masse fet mat slik at man skulle klare 40 dager med faste frem til påsken.

Jeg er glad vi ikke har den tradisjonen der mer, men jeg er glad for at vi har beholdt tradisjonen om fastelavensboller. Dette er jo nydelige og overdådige boller med masse krem og syltetøy. Eller med krem og marsipan som mannen min er vant til. Jeg har laget begge disse versjonen og en klin kokos fastelavnsbolleversjon til dere.

Jeg har aldri hell når jeg lager boller. Hevingen går seg aldri til så derfor bestemte jeg meg i år for å finne en ny oppskrift. Jeg spurte dermed Google om de kunne gi meg oppskriften på verdens beste boller. Og det fikk jeg! Oppskriften fant jeg på nettstedet Det søte liv. Disse bollene ble perfekte!

Dette trenger du:
Dette ga meg 30 store boller

1 liter melk
300 gr smør
250 gr melis
100 gr fersk gjær for søte gjærdeiger
0,7 ts kardemomme
1,8 kg hvetemel

Til pynt:
Kremfløte
Bringebærsyltetøy
Marsipan
Kokoskrempulver


Kokoskrempulveret brukes mest til middager og kan kjøpes hos en velassortert innvandrerbutikk. Jeg kjøpte min på Global food i Bergen.


Dette gjør du:

Start med å varme melken, smøret og melisen i en kjele på svak-medium varme på komfyren.

La dette kjøle seg ned til den blir lunken før du rører ut gjæret i blandingen slik at alt er flytende.



Bland sammen hvetemelet og kardemommen og hell dette oppi vesken.

Elt dette sammen slik at du får en fin og smidig deig. Om deigen fortsatt er klissete tilsetter du mer mel.

Istedenfor at du skal la deigen heve seg skal du nå rulle ut bollene, sette dem på en bakeplate med bakepapir og sett dem på et lunt sted.

La de heve i en time eller mer.

Stek dem på 200 grader i 8-10 minutter. Følg med på det første brette du steker slik at bollene får perfekt farge.

De skal være brune, men ikke for lyse eller for mørke. Jeg glemte meg bort ved første brett og fikk svarte boller.

Mens bollene kjøler seg ned pisker du kremen. For best resultat burde kremen komme rett fra kjøleskapet og helst piskes i en kald bolle.
 Gjør klar bollene ved å dele dem i to. Så til de tre forskjellige versjonene.

1: Orginalbollen

Disse er slik vi lagde det da jeg var liten. Bringebærsyltetøy, pisketkrem og med melisdryss på toppen.

2: Marsipanbollen

Dette er slik min mann liker den best samme som orginalen men med marsipan i bunnen.

Tips: Bruk en tesil til å drysse melisen over bollen. Det gir perfekt resultat uten så mye søl.

3: Kokosbollen
I starten av januar ga jeg meg selv en utfordring med å bruke kokos på forskjellig måter og dette er en av dem.

Før du pisker kremen heller du oppi kokoskrempulveret. På en halv boks med kremfløte bruket jeg 5 ss med pulveret. Da fikk jeg en myk kokossmak på kremen. Er du skikkelig glad i kokos bruker du mer pulver. Prøv deg frem!

Pisk så kremen som vanlig. Så rasper du opp sjokolade over bunnen før du legger på kremen med en skje. Dryss sjokolade over toppen av kremen også.

På toppen drysser du kokoskrempulveret sammen emd litt melis.

Nydelig!

Så er det bare å sette seg ned og nyte det sammen med en kopp med noe varmt.

Orginalbollen med bringebærsyltetøy & pisket krem.

Bolle med marsipan, bringebærsyltetøy & pisket krem.

Bolle med pisketkrem med kokospulver.

Ha en flott fastelaven!

Klæm Caroline

8 kommentarer:

  1. Må si at dette så KJEMPE godt ut :-) Mannen min er også veldig glad i fastelaven med marsipan :-) Han er svensk så der spiser de med marsipan i og de heter Semla hehe :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, stemmer det... Pappa'n min er også svensk så jeg har nok vært borti noen semlor før mannen min sin marsipanbolle. Fint med en påminnelse der ja ;) Ha en fin fastelavn imorra!

      Slett
  2. Gleder meg til fastelavensboller i morgen! :O)

    SvarSlett
  3. Nydelige boller. De med marsipan var nye for meg og de med kokus..yummi..MÅ prøves;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bollene ble ganske så bra med den nye oppskriften. Tror inegn av dem blir fryst ned denne gagen for å si det slik ;) Den med kokos var faktisk ganske så god! Ha en fin fastelavn Lillian!

      Slett
  4. Med marsipan i..spanande! Det har eg ikkje høyrt om før. Kvifor ikkje. Litt marsipankakebolle.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er første gang jeg har smakt på det også. Det er veldig godt. Marsipankakebolle var et godt navn!

      Slett