Mine sider

mandag 20. august 2012

Terter med solbærcurd

Først vil jeg bare si WOW! Forrige uke var helt utrolig mange inne på bloggen min. Over 29 000 brukere var inne å siklet på de hjemmelagede snickersene mine. Og jeg håper at mange av dere liker det dere ser på bloggen min og følger meg videre. Gjerne følg meg på facebook også.

Så over til kakene. Eller denne gangen er det terter. 

Jeg ser på de siste innleggene mine at jeg lager mye med sjokolade og karamell for tiden. Det er nok fordi jeg er innmari glad i sjokolade og tenker ofte på det først når jeg skal lage noe godt. Men det er jo også veldig fint å bruke ingredienser som er sesongvare. 


Nå er jo sommeren på hell og høstens bær er flott å bruke i bakverk.

Dette er samme tertedeig som jeg lagde til bursdagen min for en måned siden. Men denne gangen har jeg brukt solbærcurd sammen med kremen. 


Om du ikke får tak i solbærcurd kan du helt fint bruke solbærsyltetøy eller annet syltetøy.

Dette trenger du:

1 porsjon tertedeig
1,3 dl kremfløte
2,5 dl vaniljekrem

1 glass solbærcurd (eller valgfritt syltetøy)Frisk frukt eller bær

Tertedeigen:
Gir nok deig til en stor pai, 8 små terter eller 24 miniterter

 
5dl hvetemel
200 gr kaldt usaltet smør, skåret i biter
1 stort egg, lett pisket
2 ss sukker
1 ss kald kremfløte
2 ts frisk sitron juice
1 ts salt


Bland mel, smør, egg, sukker, fløte, sitronsaft og salt i en food prosessor og pulser inntil deigen begynner å klumpe seg sammen. (Jeg brukte KitchenAid'n min siden jeg ikke har en food prosessor, funket fint!) Samle det inn en ball, pakk i plastfolie, og avkjøl i en halv time før du kjevler den ut.


Ha terteformene klare. Fordel deigen ut i formene og dytt deigen ned i formene med fingrene. Arbeid raskt. Kjøl formene i kjøleskapet i 15 minutter mens ovnen varmes til 200 °C.
Bruk paivekter når du steker. Du kan bruke bønner eller ris om du ikke har keramiske kuler. Jeg brukte sistnevnte. Ha et lag bakepapir mellom bunnene og paivektene. Stek bunnene i 20 minutter (om du lager miniterter eller 25 min om du lager småterter) eller til bunnene løsner fra formene og de ​​har en gylden farge. Avkjøl dem på en rist. Mens bunnene kjøler seg pisker du fløten i en mellomstor bolle til den har myke topperderetter rører du inn vaniljekremen til kremen er god og jevnTopp hver terte med solbærcurden (ca. 1 ss) for du topper med krem. Jeg brukte 3 dessertskjeer (ca. 30 ml) Topp med bær og server. De kan godt lages tidligere på dagen også, men helst ikke legg på curden og kremen før noen timer før servering. Bunnen blir myk etterhvert.





Takk for at du stakk innom og legg gjerne igjen en kommentar under innlegget og du lurer på noe eller ønsker å komme med tips & triks.

Ha en fin dag! 

Klæm Caroline

torsdag 16. august 2012

Hjemmelaget Snickers

Da jeg så bildet av How Sweet It Is sine hjemmelagede Snickers på facebook for noen uker tilbake visste jeg at jeg bare måtte teste den ut. Så utrolig deilig ut at munnen min ble full av vann. Snickers er jo den perfekte peanøttsjokoladen med herlig sjokolade, nougat og karamell. Er du ikke enig?

Denne oppskriften må planlegges for å lages, for ikke alle ingrediensen har man i skapet til enhver tid.

Da tenker jeg på ingredienser som Marshmallow Fluff:

Og haugevis av Smørbukk:

Og så måtte jo oppskriften oversettes. Den inneholdt nemlig erke-amerikanske måleenheter som var litt forvirrende. (dere som følger meg på facebook har kanskje fått med dere noe av frustrasjonen min rundt dette :). Men jeg har etter mye om og men laget deilige Snickers.

Lyst å prøve du også?

Dette trenger du:

ca.20 x 30cm panne. Enten en aluminiumsform kjøpt på butikken eller en ildfastform som du kler med aliminiumsfolie eller plastfolie.

Nederste sjokoladelaget:
200 gr Melkesjokolade
4 ss Kremet peanøttsmør (dette kan droppes)

Nougaten:
60 gr usaltet smør
2,5 dl sukker
4 ss Vikingmelk
3,75 dl (ca. 1 glass) Marshmallows Fluff (fåes kjøpt i enkelte matbutikker som feks. Lerøy i Bergen)
(red. om du ikke finner Fluff i butikken din har jeg fått tips fra en leser om at smeltet marshmallows kan ha samme nytten.)
4 ss Kremet peanøttsmør (dette kan droppes)
1 ss Vaniljeessens
150-200 gr Peanøtter

Karamellen:
300 gr Smørbukk
4 ss Vikingmelk

Øverste sjokoladelaget:
200 gr Melkesjokolade
4 ss Kremet peanøttsmør (dette kan droppes)

Dette gjør du:


Smelt melkesjokoladen og peanøttsmøret i en kjele på lav til middels varme. Pass på så det ikke blir for varmt. Da kan sjokoladen lett brenne seg og det er ikke godt.

Hell sjokoladen i formen og fordel den godt. Sett den i kjøleskapet til sjokoladen er stivnet.

I mellomtiden skal du lage nougaten.


I en ny kasserolle smelter du smøret først.
Så blander du dette med sukkeret og Vikingmelken.

Kok dette på middels varme til alt sukkeret har løst seg opp og la det koke  i 5 minutter til. Husk å røre av og til.

Tilsett Marshmallow Fluff, peanøttsmør og vaniljeessensen.

Marshmellowfluff er utrolig klissete. Den eneste måten å få det ut av glasset er med en slikkepott fant jeg ut. The hard way.

Rør godt til alt er blandet sammen. Ta kasserollen av varmen og rør peanøttene inn og hell alt sammen over den stivnede sjokoladen.

Sette dette på nytt inn i kjøleskapet og la det stå til det er stivnet.

Så skal Smørbukk smeltes sammen med vikingmelken på lav varme til den er herlig flytende.

Dette også i en ren kasserolle. Det blir mye kasseroller med denne oppskriften. Jeg vasket min mellom hvert lag for jeg orket ikke tanken på masse kasserollevasking etterpå.

Karamellen kan lages selv også om du har tid og ork. Her en oppskrift på karameller.

Du må passe på karamellen hele tiden så den ikke brenner seg. Jeg sto nok i 10-12 minutter å rørte til alt var smeltet.

Hell karamellen over den stivnet nougaten. Sett dette tilbake i kjøleskapet mens du smelter sjokoladen og peanøttsmøret som utgjør det siste laget.

Sett det kaldt en stund før du skjærer opp bitene med en skarp kniv.

Jeg satte den i fryseren i 15 minutter for å være helt sikker på at den var stivnet. Jeg følte at det var lettere å kutte den opp da også.

Jeg laget også noen snickers med sjokolade rundt.


Jeg bruket mørk sjokolade som jeg varmet i et vannbad og dyppet noen iskalde biter oppi.

Herlig hjemmelaget snickers!

Neste gang tror jeg at jeg vil ha vaniljebønner i nougaten fordi jeg tror det vil smake nydelig sammen med peanøttsmaken.

Klæm Caroline

mandag 13. august 2012

Ostekake med blåbærsmak

Jeg elsker ostekake og jeg elsker blåbær. Så hvorfor ikke kombinere dem? Som sagt så gjort!

Nå begynner vel blåbærsesongen også mange steder i landet. Mine bær er amerikanske blåbær kjøpt på butikken. Noen typer er faktisk ganske så gode synes jeg.


Dette trenger du:

1 pk Digestive-kjeks
125 g smør
3 dl kremfløte
2 bokser crème fraiche
250 gr Philadelfia kremost
1 pk blåbærgelé (2 om du vil ha gelé oppå kaken også)
5 dl kokende vann (til gelén)

Dette gjør du:

Start med å smelte smøret. Så skal du knuse alle kjeksene.

Jeg bruker en stavmikser med en sånn tilleggskutter eller hva det heter. Du kan også knuse dem for hånd. Putt da alle kjeksene i en pose. Slå de mot benken eller knust de med hendene. Uansett skal du nå ha smuldret kjeks som igjen skal blandes med smøret.

Når alt er blandet skal du helle dette oppi springformen din. Bruk skjeen til å dytte massen ned i formen slik at det du får en fast bunn. Når du er ferdig setter du dette i kjøleskapet for kjøling mens du begynner på ostekremen.

Til ostekremen begynner du med å piske krem.

Mens kremen piskes blander du Philadelfiaosten sammen med Créme Fraiche til en fin krem.

Bland så dette sammen med den pisket kremen.

Jeg brukt kjøkkenmaskinen til dette også, men jeg byttet fra ballongvispen til flatvispen og hadde på den laveste hastigheten. Dette gjorde jeg for at kremen ikke skulle piskes mer og for at de to delene skulle blande seg godt sammen. Om du ikke har en kjøkkenmaskin kan du gjøre dette helt fint for hånd.

Lag geleén som anvist på pakken.

Hell så den ferdige geléen nedi kremen mens du blander og rør dette videre til alt er godt blandet sammen.

Da gjenstår det bare å helle kremen oppi formen med kjeksbunnen. Fordel kremen med en slikkepott.

Så kommer den vanskelige delen... ventingen på at den skal bli ferdig! Den må stå i kjøleskapet 4t +.

Etter 2 timer valgte jeg å helle på en pakke gelé til. Om du også ønsker dette må du huske på at geléen bør være nogenlunde avkjølt før du heller den på ostekremen. Jeg pyntet selvsagt med blåbær. Man kan bruke alle typer bær utenom kiwi og annanas for da vil ikke geleén stivne.

NB: Bildene viser en halvert oppskrift i en 22 cm form. Selve oppskriften er til en 26 cm form.

Om du vil se en steg-for-steg på ostekake gå til denne linken.

Klæm Caroline

fredag 10. august 2012

Brownies med saltstenger & peanøttsmør

Jeg og Garman (snart tre) har vært hjemme i 2 uker med vannkopper nå. Ikke noe gøy å være hjemme så lenge. Hverken for han eller meg. Etter at feberen ga  seg har han nesten gått på veggen. Vi har hatt noen lufteturer, men man skal jo helst ikke være ute blant folk med dette. 

Så om man er mye hjemme kan man jo bruke tiden til baking. Ofte er Garman med å baker, men siden han er syk er han litt utålmodig av seg. Denne kaken er veldig lett å lage, så derfor tenkte jeg at jeg hadde tid til å ta ordentlig bilder av prosessen og  resultatet. Men dengang ei... En utålmodig liten en som står rundt beina og vil ha oppmerksomhet gjorde at bildene ikke ble de beste. Men jeg håper dere kan se på disse bildene at denne kaken er YUMMY! 

Denne kombinasjonen er et resultat av at jeg ikke kunne dra på butikken men måtte bruke det jeg hadde i skapet. Det er gøy å lage noe så godt uten at det var planlagt. Jeg rett og slett elsker når bake-eksperimentering går så bra!

Dette trenger du:

1.topping:
100 gr saltstenger
60 gr smeltet smør
2 ss brunt sukker

Brownies:
175 gr usaltet smør
200 gr mørk sjokolade (helst 70%)
3 egg
3,5 dl sukker
1,5 dl mel
1,5 ss kakao


2.topping:

3 dl Kremet peanuttsmør
1 dl melis


Dette gjør du:

Forvarm ovnen til 175 grader. 
Start med å knuse saltstengene. Du kan knuse de til masse småbiter eller i store biter. Jeg valgte store biter denne gangen. Bland dette med det smeltede smøret og legg det i bunnen på en smurt ildfast form. Jeg smurte bunnen med smør. Sørg for at alt er jevnt fordelt før du strør over det brune sukkeret. Om du ikke har brunt sukker kan du helt fint bruke hvitt sukker.

Så skal du lage browniene. Smelt smøret og den mørke sjokoladen i en liten kjele. Samtidig pisker du eggene og sukkeret til en lett eggedosis før du blander det sammen med den flytende sjokolademassen. Tilsett mel og kakao, bland godt. Hell røren over saltstengblandingen. Stek den i 35 minutter. 

Ca. 3 minutter før brownien er ferdig i ovnen varmer du opp peanøttsmøret i en liten kasserolle. Når dette er klumpefritt og en jevn smørje blander du inn melisen godt.

Ta ut brownien fra ovnen og fordel peanøttsmøret utover. Sett formen i kjøleskapet i ca.2 timer før du skjærer den opp i biter. 

Denne er veldig mektig og minner litt om fudge. 

Dette ble en utrolig god kake som holder seg lenge i kjøleskapet. Om du klarer å la være å spise den opp første dagen!

Klæm Caroline

lørdag 4. august 2012

Dobbeltsjokomuffins

Ja, jeg kaller de muffins og ikke cupcakes fordi det er muffins. Disse skal nemlig nytes uten krem eller frosting. Og helst skal de være rykende ferske rett fra ovnen. Rykende varm sjokoladebiter: Yum!

Muffins kjennetegnes på at den ikke er flat oppå, men har en fin og rund topp. Disse muffinsene er enkle å lage og tar 10 minutter å tilberede. De er derfor perfekte å lage sammen med de små i helgen eller å lage rett før besøket kommer om du har dårlig tid.

Jeg går rett på sak.

Dette trenger du til 24 muffins:

Det tørrre:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl bakekakao
1,5 dl sukker
1 ts bakepulver
2 ts salt
100 gr kokesjokolade
100 gr hvit sjokolade

Det våte:
1 pisket egg
3/4 dl smeltet & avkjølt smør
2,5 dl melk

Dette gjør du:

Skru ovnen på 225 grader.

Start med å hakke sjokoladen og hell dette i en liten bolle med 1 ss mel. Bland dette godt sammen. Melet gjør at sjokoladebitene ikke synker til bunns når muffinsene stekes.

Bland i en større bolle alt det tørre godt sammen. Bland alt det våte i en annen mindre bolle og pisk egget sammen med med smøret og melken. Hell det deretter oppi sammen med det våte og rør det sammen. Når alt er en klissete deig heller du sjokoladen oppi deigen og rører så alt er fordelt.

Fordel deigen i 24 muffinsformer. Helst ha formene i et cupcakebrett eler bruk dobbelt med muffinsformer slik at de holder formen sin under stekingen.

Stek muffinsene i 16-18 minutter i ovnen eller til de er gyldne på utsiden.
Spis de med en gang eller avkjøl de på en rist til besøket kommer.


Ha en super lørdag!
Klæm Caroline

onsdag 1. august 2012

Pavlova med bjørnebær, blåbær & jordbær

Nå er august kommet og sommerferien er over for denne gang. Ihvertfall for meg. Jeg håper dere har hatt en fin ferie og at dere er uthvilt og klare for hverdagen.
Bloggen har blitt lite oppdatert i sommer, men jeg har ikke ligget på latsiden av den grunn. Jeg har masse godbiter til dere. Starter med denne flotte desserten Pavlova. I følge Wikipedia er Pavlovaen oppkalt etter den russiske danseren Anna Pavlova som hadde en danseturne i New Zealand og Australia i 1920-årene. Det er fortsatt krangel mellom de to landene om hvem som har opphavet til denne mareng-desserten. Ikke vet jeg. Alt jeg vet er at denne desserten er veldig god og det holder for meg!

Dette er en dessert som passer veldig godt til sommeren når man har tilgang friske bær.

Dette trenger du:
6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maismel
1 ss vaniljeessens (evt 1ts vaniljesukker)

Fyllet:
5 dl kremfløte
5 dl vaniljekrem 
300 gr friske bær

Dette gjør du:

Sett ovenen på 250 grader.

Tegn opp en sirkel på 26 cm i diameter på et bakeparir. 
Visp eggehvitene til hard skum i bolle. Husk at både vispen og bollen må være helt rene eller så vil ikke eggehvitene bli stive.
Ha i eddiken mens du visper. Bland sammen sukker og maismel sammen og hell blandingen litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank tilsetter du vaniljeessensen. Om du bruker vaniljesukker tilsetter du dette i sukker og maismel-blandingen. Når marengen er smidig heller du den på bakepapiret ved hjelp av en slikkepott, innenfor sirkelen. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader. Stek bunnen i 1 time. Marengesen er sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat. Bunnen kan lages noen dager i forveien om du vil. Oppbevares da i en luftett boks med bakepapir rundt.

Rett før servering vispes fløten til krem og blandes med vaniljekrem. Pynt med rikelig med bær. Jeg strødde også litt hakket sjokolade over.


Nytes i godt selskap!

Klæm Caroline


onsdag 18. juli 2012

Solbærcupcakes med limeostekrem

Disse cupcakene med solbær curd og limeostekrem er helt himmelske. Jeg lover! Friske smaker som passer godt på en fin sommerdag.

Selve cupcakene er vaniljecupcakes med vanilje yoghurt istedetfor melk og det gjør at de blir saftige.  Et stort pluss er at disse kan lages opptil to dager i forkant i en lufttettbeholder og være like gode den dagen du skal ha dem. Og det passer bra når man skal lage flere kaker til samme dag. Det eneste du må huske på om du lager de noen dager i forveien er at de ikke kan stables oppå hverandre under oppbevaringen. Dette fordi cupcakene er så saftige at de vil sette merker under cupcaken som står oppå. 

Selve kremen er den samme kremen som jeg laget til gulrotkaken til min søsters bursdag. Den er søt og syrlig på en gang. Og sammen med solbærcurd er smaken helt herlig!

Dette trenger du:

Vaniljecupcakes
ca. 24 stk medium

350 g mel
35 g maizena
450 g sukker
250 ml vaniljeyoghurt
1 ss. bakepulver
1/8 ts. salt
4 egg
2 ss vaniljens
230 g smør

Limekrem: 250 gr Philadelfiaost
2 dl melis
Raspet skall av en lime
1-2 ts limejuice

Solbærcurd (Blackcurrant Curd) kjøpte jeg på Lerøy på Galleriet i Bergen.
Om du ikke får tak i dette kan du helt fint bruke solbærsyltetøy eller sløyfe det.


Dette gjør du:
Vaniljecupcakes

Sett først ovnen på 160 grader.

Begynn med å sette frem melken, smøret og eggene på kjøkkenbenken. Det er viktig at disse ingrediensene er romtempererte før du begynner å blande de sammen. Da får du et mye bedre resultat. Dette gjelder hver gang du bake.

Bland sammen melet, maizena, salt og bakepulver i en bolle. Rør dette godt sammen. Har du en kjøkkenmaskin kan du blande dette på lav hastighet i ca. 2 minutter.

Så skal smøret oppi, litt etter litt slik at det blir blandet godt inn i det tørre.

Når dette er godt blandet sammen heller du vekselsvis inn melk og egg.
Og deretter skal vaniljeessensen helles oppi.

Fordel muffinsformer oppi et muffinsbrett og fordel røren oppi. Gjerne med en iskremskje, men om du ikke har dette er en fin regel fylle opp 2/3 deler av formen. Da skal røra heve seg akkurat opp til kanten.

Stek dem 20-25 minutter på 160 grader i ovnen.

Mens de er i ovnen lager du kremen. La cupcakene avkjøles før du tar på kremen.

Limekrem

Pisk kremosten sammen med limejuicen, limeskallet
og melisen til den er jevn og fin.

Før kremen skal på må du skjære ut små hull i midten av cupcaken med en kniv eller du kan bruke en eplekjernefjerner. Putt en liten teskje med solbær curden oppi hullet og fordel deretter 1-2 ss med limekrem over. Pynt gjerne med sjokoladehjerter og strø over revet limeskall om du vil.




Sett deg så ned og nyt de sammen med familie og venner. Eller spise alle selv. Your choice!


Klæm Caroline