Mine sider

torsdag 9. juni 2011

Wienerlommer 5/500

Nå er det på tide å prøve en ny oppskrift bra boken 500 kjeks og småkaker. Denne gangen falt valget på noe som jeg ALDRI har prøvd før nemlig Wienerlommer. Tror egentlig jeg ikke har hørt om dem før engang. Men bildet av dem så fristende ut, så da måtte det testes ut.Dette trenger du:
Gir ca. 24 kaker

Til fyllet:

4 ss melk
50 gr sukker
115 gr ristede og malte nøtter (jeg valgte valnøtter)
25 gr usaltet smør
2 ss mørk rom

til kakene:

375 gr hvetemel
100 gr sukker + 2 ss til dryss
200 gr usaltet smør
revet skall av 1 sitron (2-3 ts)
1 egg
1 eggehvite

Dette gjør du:

Begynn med å kle to stekebrett med bakepapir.


Så skal du lage fyllet. Varm opp melken i en kasserolle sammen med sukkeret. Rør så til sukkeret har løst seg opp. La dette koke seg opp før du tar kasserollen av platen. Rør deretter inn de malte nøttene sammen med smøret og 1 ss rom. La fyllet avkjøles og putt det i kjøleskapet til det er fast.


Da var det kakedeigen sin tur. Sikt melet sammen med sukkeret i en bakebolle og elt inn smøret. Tilsett sitronskall, resten av rommen og egget. Rør alt sammen til en deig. Dette gjøres best med hendene tror jeg. Da kan du kna deigen godt sammen. Pakk den inn i bakepapri og putt den i kjøleskapet i 30 minutter.

Forvarm stekeovnen til 175 grader.


Kjevl ut deigen til 3 mm tykkelse og skjær dem i 7 x 7 cm store ruter (oppskriften sa 5 x 5 cm, men jeg synes det ble for lite). Legg en stor ts med fyllet i midten på hver av firkantene. Brett de fire hjørnene sammen mot midten og knip hullene sammen slik at du får en forseglet lomme. Dette er veldig viktig eller så vil deigen sige og skape huller hvor nøttefyllet synes.

Avslutt med å pensel alle lommene med eggehvite før du strør sukker på toppen.

Stek dem i 20 minutter og avkjøl dem på en rist. Når de er helt kalde kan de puttes i en boks. Kan oppbevares i en lufttett boks i 5 dager.

Når du skal spise dem kan du lage litt glasur av melis som du heller over lommene i små fine linjer.


Om de ble gode? Ja, det ble de, men de minnet meg litt om jul. Kanskje pga. rommen. Gi meg en lyd om du også prøver denne oppskriften og fortell meg hva du synes om den.

Ha en fin dag,
Caroline

2 kommentarer: