Mine sider

torsdag 12. juli 2012

Pizza bakt på pizzastein

Dette er nytt for meg. Vel, ikke helt nytt. Jeg har hatt noen middagsinnlegg før som denne og denne. Men det er lenge siden. Jeg har på en måte følt at jeg må holde meg til kaker når bloggnavnet mitt tilsier det. Men pizzabunn er jo baking, eller hva? Jeg var så heldig å vinne en pizzastein av merket Jamie Oliver på Matbloggsentralen en tid tilbake. Og da måtte jeg lage et innlegg om det synes jeg. Synes dere ikke?


Anywho! Jeg fikk nå endelig testet pizzasteinen og den fungerte utrolig bra. Pizzaene ble utrolig gode med sprø og tynn bunn. Pizzasteinen kan visst også brukes til småkaker og brødbaking. Skal teste dette ut ved en senere anledning. Jeg fant oppskriften til bunnen her, men jeg har byttet ut noe av melet med grovt mel. Denne oppskriften kan du godt bruke uten pizzastein også. 

Dette trenger du til 2 medium pizzabunner:

1,5 ts tørrgjær
2,5 dl lunket vann
250 gr siktet hvetemel
125 gr grovt hvetemel
1 ts salt
2 ts olivenolje

Dette gjør du:

Vei opp melet ditt og bland det godt sammen med saltet. Bland ut gjæren i 1/4 av vannet i en stor bolle med en tresleiv. La gjæren løse seg helt opp. Deretter blander du inn 1/3 av melet og blander det godt sammen. Du kan bruke en kjøkkenmaskin til å blande deigen. Jeg bruke tresleiven og det fungerte bra. Tilsett 1 ts olivenolje. Bland inn resten av vannet og melet i to omganger. Om deigen er klissete tilsetter du mer mel. Deigen skal være smidig. For nå skal du elte deigen og det skal gjøres for hånd... i 10 minutter. Ja, da du leste riktig. Om du elter i 10 minutter vil fibrene i melet lengre og det gjør deigen mer smidig når du skal rulle ut bunnene. Måten du elter på er også viktig. Elt deigen ved å slå deigen mot kjøkkenbenken slik at den blir en lang pølse. Bruk så håndflaten din og dytt deigen fra deg, og fold tilbake. Dytt deigen igjen og fold tilbake. Så skal du dreie hele deigen 1/4 omdreininger og gjenta den prosessen i 10 minutter.

Smør en bolle med 1 ts olivenolje og putt deigen oppi med plastfolie over seg. Sett bollen på et lunt sted i 3 timer til deigen har hevet seg det dobbelte.

Del pizzadeigen i 2 deler og form de to pizzabunnene runde med hendene. Dette krever en viss trening står det i orginaloppskriften og det er nok sant. Jeg fikk det ikke til med den første så den ble firkantet. Den andre ble mer vellykket, men litt for tynn i bunnen. Man kan også bruke kjevle på dette. 


Jeg fikk hjelp av dette av to barnehender. Det er fint når de små kan være med å lage mat.


Det blir ikke siste gangen jeg bruker pizzasteinen så jeg skal prøve mer på pizzadeigkasting. 

Jeg har også lest et sted at italienske pizzabunner bruker et spesielt type mel som skal gjøre deigen bedre. Er det noen som vet om jeg kan få tak i dette i Bergen?


Pizzaen ble godt mottat av store og små.

På pizza nr.1 hadde jeg tomatsaus, ost, paprika, cherrytomater, seranoskinke, pepperonipølse.


Pizza nr.2 hadde jeg på tomatsaus, ost, paprika, cherrytomater, squash, ferdigstekt kyllingfilet og pesto.


Jeg beklager kvaliteten på bildene, men jeg har mye å lære når det gjelder actionbilder og middagsbilder. Håper dere kan se gjennom dette mens jeg øver meg. Jeg har lyst å bli flinkere på dette og øving gjør mester.

Ha en fortreffelig torsdag!

Klæm Caroline

12 kommentarer:

  1. Hei!
    På Lerøy på Galleriet selger de italiensk mel, er to typer: "Tipo 0" og "Tipo 00". Står sammen med resten av bakevarene. Husker ikke hvilken som er anbefalt til pizza, men det står på pakken ;) Er litt finere i konsistensen en vanlig hvetemel, deigen blir utrolig smidig og glatt når den eltes godt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset Anlaug! "Tipo 00" er den som brukes til pizza sier Jamie Oliver. Da skal det testes ut neste gang!

      Slett
  2. Namnam! Pizza er min favorittmat - jeg satt og spiste pizza på jul- og nyttårsaften mens resten av familien hadde pinnekjøtt.

    SvarSlett
  3. Tipo "0" heter det som skal brukes til pizza og jeg kjøper det på Rema :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan man bruke begge sortene da eller Lisa? Jamie Oliver sier "Tipo 00" nemlig...

      Slett
  4. Inspirerende lesning!! Har aldri prøvet å elte for hånd..og 10 minutter hørtes langt og lenge ut. Mener du det er verdt det altså?? Pizzastein har jeg veldig lyst på...er på min wish-list. Takk for titten her hos deg, du er flink.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Eltingen gjør at man lett kan lage tynne bunner uten at deigen tærer når man håndterer deigen. Om du har lyst på tykk bunn er ikke eltingen så viktig. Jeg kjente veldig forskjell på deigen etter at jeg eltet den i 10 minutter. Den ble veldig smidig og lett å jobbe med.

      Slett
  5. Hei!
    Har selv en pizzastein, men jeg sliter med å få pizzaen fra benken og over på steinen. Noen gode tips?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg la rett og slett deigen på steinen før jeg la på all toppingen. Funket fint! Ellers kan man bruke en pizzaspade om man ikke vil ta steinen ut av ovnen. Vurderer å kjøpe meg en slik selv.

      Slett
  6. Så fresht! Har hørt mye positivt om bakesten. I fravær av skapplass varmer jeg bare opp en stekeplate til 250 grader og har pizzaen over på den når den skal stekes. Fungerer kjempebra det! Aldri noe understekt deig! Nice og crispy! Så kan anbefales hvis noen ikke lager pizza "ofte nok" til å koste på seg en bakesten.

    Vi bruker nøyaktig samme pizzadeig-oppskrift som deg! Blir konge pizza! NAM. Litt ekstra ost på kantene ;)

    Jeg synes at så lenge du holder deg til temaet "fine ting, mest ting som kan spises" så er du innenfor! :D jippi!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har egentlig ikke plass til pizzastein jeg heller, men jeg fant en liten glipe mellom kjøleskapet og veggen og har puttet steinen der. I esken sin velogmerke!

      Det var jo kjempelurt å bruke stekeplaten istedet! Flott tips der Tora :)

      Å nei...all dette snakket om pizza gjøre at jeg har lyst på pizza. NÅ!

      Slett