Mine sider

lørdag 10. desember 2011

Sjokoladekonfekt med bringebærfyll

Jeg må bare starte innlegget med å si at jeg håper noen av dere som fant meg gjennom Lesernes VG på onsdag har lyst å følge meg videre. Jeg har en facebookside også som gjør det lettere å følge bloggen min. Trykk "LIKE" på Facebook banneren på høyre side i bloggen min så følger du siden min automatisk!

Som jeg sa i honningkake innlegget er jeg veldig glad i å lage konfekt til jul. Som regel lager jeg ting som må skjæres opp eller formes med hendene. Men har alltid vært nysgjerrig på støping av sjokolade. Så derfor gikk jeg til innkjøp av en silikonform fra Silikomart. Kjøpt den på Nordbyes i Bergen til ca. 150,-. Jeg hadde ikke helt bestemt meg for hva jeg skulle lage da jeg klarte å IKKE lage hvite sjokoladetrøfler ved å bruke matfløte istedetfor kremfløte. Dermed var fyllet klart. Jeg skal vise deg hvordan det gikk til.

Dette trenger du: 
3 ss Matfløte (viktig at det er matfløte)
120 gr Hvit sjokolade
1 ss usaltet smør (kan sløyfes om det er tomt i kjøleskapet eller i butikken ;)
1 dl melis
4-5 dråper bringebæressens eller annen smak
4-5 dråper rødfarge 

150 -200 gr sjokolade, gjerne mørk, til formen

Dette gjør du:
Begynn med å lage fyllet.

Ha smør og fløte i en liten kasserolle og kok forsiktig opp. Pass på at du hele tiden rører.

La det koke i et minutt og ta deretter kasserollen av varmen.

Brekk den hvite sjokoladen i biter og ha det i kjelen. Rør til sjokoladen har smeltet.

Jeg beklager den dårlige bildekvaliteten på de forrige bildene. Det er noe med lyset over komfyren min som ødelegger skarpheten. Men jeg håper dere ser hva jeg mener allikevel.

Tilsett fargen og smaken, og sett kasserollen (eller hell det i en bolle) i kjøleskapet i 30 minutter til blandingen er kjølt seg ned.

Dernest rører du inn melisen og heller alt i en sprøytepose (eller brødpose.)

Oppbevar fyllet kald til du skal bruke den.

Så er det å ta frem sjokoladen og den formen du skal bruke.

Sjokoladen du vil bruke må så smeltes. Bruk et vannbad eller i mikroen. Gjerne temperer sjokoladen om du kan denne teknikken. Jeg er ikke helt funnet ut av rytmen på tempereringen så jeg kommer ikke til å vise dere dette nå.

Om du vil vite mer hva temperering av sjokolade er kan du gjerne stikke over til Rune og bloggen hans Konfekteriet. Han har nemlig lagt ut innlegg om temperering. Eller kikke på infoen jeg fant om temperering på nettet her.

Og for dere som aldri har hørt om temperering av sjokolade er dette en teknikk som man gjør under smelting av sjokolade slik at sjokoladen krystalliserer seg og gjør den hard og skinnende slik at den ikke smelter når du holder i den. Og det er jo greit å kunne når man lager konfekt. Om man ikke ønsker å gjøre dette, men vil ha konfekt som ikke smelter mellom fingrene kan du kjøpe non-temp sjokolade, hos blandt annet Pals. Denne sjokoladen er ferdig temperert og trenger bare å smeltes så er den klar til bruk.

Når sjokoladen er smeltet fyller du opp alle hullene i formen med sjokolade. Helst helt opp til kanten. Jeg gjorde nemlig ikke dette først og da dekte ikke sjokoladen hele konfekten. Tell til 20 og snu formen på hodet.

Du kan enten holde den oppned eller legge den på en rist som jeg gjorde. Husk å ha et bakepair under. Sjokoladen du heller ut skal nemlig brukes på nytt. Tell til 20 på nytt og snu formen igjen. Skrap av sjokoladen som har havnet på formens flate med baksiden på en kniv, slikkepott eller lignende. Sett så hele formen i kjøleskapet 10 minutter. Skrap sjokoladen du helte ut opp igjen i bollen.

Når dette står i kjøleskapet tar du fyllet ut av kjøleskapet og gjør den klar til dyst. Det vil si klipp av hjørnet på sprøyteposen din.

Etter endte 10 minutter tar du formen ut av kjøleskapet.


Så sprøyter du bringebærfyllet nedi det nå harde sjokoladeformen. Sett dette 10 minutter i fryseren slik at fyllet blir hardt og kaldt, men ikke lenger enn 10 minutter ellers blir det for kaldt og sjokoladen får snøkrystaller på seg. Ja, jeg snakker av erfaring ;)

Mens dette er i fryseren varmer du opp sjokoladen som ble igjen etter første runde slik at du kan helle dette over formen da den er klar.


Så skal sjokoladen helles over formen.

Bruke en slikkepott eller lignende til å skrape av sjokoladen som blir til overs. Sett sjokoladen 10 minutter i kjøleskapet slik at den stivner. Ta deretter konfekten ut av formen og så du har du laget sjokoladekonfekt.

Og de smakte kjempegodt. Så fra en feilaging av hvite sjokoladetrøfler ble det god bringebærkonfekt i stedet. Jeg elsker det! Det er hva jeg kaller Art by accident!

Jeg valgte å pynte dem med det flotte kristtorn strøsselet jeg kjøpte fra Søte Saker tidligere i desember.Håper denne oppskriften var forståelig for dere. Og om du skulle bli inspirert til å lage disse ta gjerne bilder del resultatet med meg på Facebooksiden min. Det hadde jeg blitt veldig glad for!

Neste oppskrift som kommer fra meg er hvit sjokoladetrøffel. Laget med kremfløte og ikke matfløte ;)

Ha en super desemberdag!

Caroline

21 kommentarer:

 1. Disse så lekre ut! Takker for linken til bloggen min om temperering :)

  SvarSlett
 2. Skulle bare mangle Rune. Du er jo kongen av konfekt!

  SvarSlett
 3. Hei Caroline! Utrolig gøy dette. Det ser så enkelt ut, og så lekkert!! Ha en fantastisk søndag!

  SvarSlett
 4. Takk skal du ha Serena!

  Det var faktisk ganske så enkelt også og det er jo superflott i denne jule"stria" ;)

  SvarSlett
 5. ååå, så fine :) Disse skal jeg prøve å lage imorgen:):)

  SvarSlett
 6. Hei!
  Dette må jeg prøve, så kjempegodt ut! :) Et spørsmål: Finnes det noe sted i Bergen hvor man får kjøpt non-temp sjokolade eller må man bestille på nett?

  SvarSlett
 7. Hei Anlaug!

  Jeg pleide å kjøpe det hos Bakeshop, men siden de ikke er i Bergen lenger kjøper jeg det på nettet.

  Her er en butikk. http://shop.selectflavour.com/sjokolade/overtrekkssjokolade-non-temp/overtrekkssjokolade-mork

  Eller du kan kjøpe Candy Melts fra Søte Saker:
  http://www.sotesaker.no/index.php?main_page=product_info&cPath=52_71&products_id=1023

  Candy Melts trenger du ikke å temperere ;)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 8. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 9. Dette sa veldig godt og fristende ut! Takk for at du deler oppskriften.

  SvarSlett
 10. Jeg blei fryktelig inspirert og prøvde dette i dag :) Og jeg fikk det faktisk til! Men hvis du kan gi meg et bra triks på hva jeg skal gjøre for å ikke få sjokolade OVERALT, så setter jeg veldig pris på det :) Takk for en flott oppskrift!

  SvarSlett
 11. Mette: Tusen takk for fin kommentar!

  SvarSlett
 12. Sara: Hehehe... Av en eller annen merkelig grunn får jeg også sjokolade overalt jeg, men om jeg bruker slikkepott mye reduserer det mengden noe.

  Jeg ble superglad for at jeg kunne inspirere deg! Om du har tatt bilde av kreasjonen kan du vel legge den ut på FB-siden min. Det hadde vært gildt!

  SvarSlett
 13. Hei. Jeg prøvde denne oppskriften, men den hvite sjokoladen smeltet aldri, i stedet ble den og fløten veldig pudrete og ekkel. Når jeg da tilsatte smaken min, så ble dette enda verre og den stivnet til noe jeg egentlig ikke vet hva jeg kan kalle. Konditorfargen ville heller ikke blande seg inn, men skilte seg fra sjokoladen.
  Har du noen ide om hva dette kan komme av?

  SvarSlett
 14. Heisann!

  Så kjedelig! Det høres veldig rart ut, men jeg har kanskje en idè hva som har gjort det.

  En gang opplevde jeg at ganashen jeg laget ble skikkelig hard og kornete. Det viste seg at jeg hadde altfor lite veske i og måtte helle på mer fløte og varme det opp en gang til. Da du målte opp kremfløten brukte du målingsskje eller vanlig spiseskje? Det er lurt å skaffe seg måleskje for da blir det mer nøyaktig.

  Konditorfargen ville ikke blande seg fordi massen var for fast. Om du blander hvit sjokolade med vanlig konditorfarge blir det en seig masse. Håper du ikke giropp og prøver igjen!

  Lykke til!

  SvarSlett
 15. Har sjekket rundt i butikkene, men finner ikke noe som heter bringebæressens. Noen ide om hva man kan smakssette med som alternativ?

  SvarSlett
 16. Hei Anonym ;)

  Bringebær essens kan du kjøpe på Panduro eller hos Jernia som fører essenser. Eller du kan tilette sitronsmak eller vaniljeessens/vaniljepulver. Eller bare la den være som den er. Hvit sjokolade har masse smak i seg selv. Eller du kan lage puré av den frukten du liker best og bruke det.

  Lykke til!

  SvarSlett
 17. Jeg fikk ikke tak i essens, så jeg smakte til med rød saus fra Freia jeg, fungerte helt greit, men blir sikkert mere smak av essens.

  Da jeg ikke har sånn form som brukt her ble det; "Man tager hva man haver" og da var isbitform fra Ikea det nærmeste, noe som fungerte helt fint! :D

  SvarSlett
 18. Så flott å høre at de fungerte for deg! Man kan jo bruke det man vil som smak på slike konfekter. Jeg brukte det jeg hadde for hånden. Og isbitform fra IKEA var smart! Takk for tips ;)

  Godt nytt år!

  SvarSlett
 19. Hei!
  Jeg lagde disse i fjor, og de var kjempegod!
  Jeg skal lage de igjen i år, men husker ikke hvor mange konfekter jeg lagde.
  Ca hvor mange konfekter får du ut av oppskriften?

  SvarSlett