Mine sider

lørdag 3. desember 2011

Honningkake med sjokolade

Da var endelig desember i gang. Jeg har gledet meg masse til førjulskosen og må innrømme at etter 1.advent har jeg hørt masse på julesanger og sett masse julefilmer. Jeg elsker julen, men av en eller annen grunn (les: jobb eller studie) har jeg alltid så utrolig mye å gjøre i november/desember.Så derfro kom det ikke noe juleinnlegg fra meg før nå. Men bedre sent enn aldri sier nå jeg.

Julen for meg betyr konfektlaging. Jeg lager masse forskjellige konfekter som jeg gir bort til familie og venner. Jeg baker ikke så mange slag og har ingen spesiell bakst jeg gjør hvert år. Men i år ville jeg lage noe som kan henges på treet. Først tenkte jeg på pepperkaker, men så kom jeg over denne oppskriften i en av mine oppskriftsbøker måtte jeg bare prøve den: Honningkake med sjokolade! Også er jeg veldig inspirert av fluesopp for tiden. bare se:

Og jeg har nettopp kjøpte en sopp utstikkerform fra Etsybutikken CupcakeSocial. Og hva er ikke finere en sjokoladedekte honningkakesopper på juletreet?
Disse honningkakene tar 2 dager. Den første dagen skal deigen lages og den andre dagen skal deigen bli til kaker!

Dette trenger du:

450 gr honning
3 eggeplommer
2 ts natron
2 ts hjortetakksalt
450 gr mel
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
1/2 ts malt allehånde
250 gr mørk sjokolade

Dette gjør du dag 1:

Begynn med å lunk honning i et vannbad slik at den blir litt mer flytende. Men den må ikke bli for varm

Alt kryddere som skal i lukter himmelsk! Det ble jul i hele leiligheten med en gang jeg åpnet krydderposene. Herlig!
Mens honning står i vannbad måler du opp alt det tørre og blander dette godt sammen.


Når honningen er lunken og litt flytende rører du den sammen med eggeplommene.

Bland dette sammen med det tørre.




Elt deigen til den er glatt. Legg den i en en brødpose og sett den i kjøleskapet over natta.


Dette gjør du dag 2:

Sett ovnen på 175 grader.


Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk og stikk/skjær ut kakene.
Du kan jo bruke en hvilken som helst utstikker du liker best.
Om deigen er litt klissete kan du godt kna inn mel for å gjøre den mer smidig og samarbeidsvillig.

Jeg liker å kjevle deigen på et bakepapir fordi jeg synes at formen altfor ofte blir litt forskjøvet når man flytter kaken fra benken til bakepapiret. Pass på at kakene har god plass mellom seg siden disse kakene flyter ut mens de steker.

Stek kakene 5-6 minutter slik at de ser gyldne og fine ut. Det kan være at din ovn trenger lenger eller kortere tid, så test gjerne ut med to tre kaker før du steker andre.


Mens kakene fortsatt er lunkne stikker du ut hullene. Du kan bruke en spisepinne eller som jeg en sprøytespiss slik at de kan henges opp.

Smelt sjokoladen i vannbad og dypp soppens hatt i sjokoladen slik at den blir helt dekt. La soppens fot  være uten sjokolade, men du kan også dyppe denne i hvit sjokolade. Pass på at hullet ikke blir dekt med sjokolade. La kaken og sjokoladen stivne helt på et bakepapir før du oppbevarer dem i en lufttett boks.

Jeg synes de ble kjempesøte! Synes ikke du?




Og de smaker virkelig jul! De er seige og har en nydelig kryddersmak og sammen med sjokoladen er de helt himmelske.

Denne oppskriften har jeg klippet ut fra et magasin for mange år siden og har dessverre ikke skrevet ned hvilket blad.

Ha en flott helg videre!

Caroline

PS: Denne oppskriften ble nesten 50 kaker, så om du ikke vil ha så mye bør du halvere opskriften.

9 kommentarer:

  1. Helge sier at sopp ikke er julepynt, med der tar an feil!

    De ble kjempefine! Elsker spiselig julepynt! Smakte de godt også? Takk for nok en fin og veldig gjennomført post!

    SvarSlett
  2. Ååå så koselig julepynt! De smaker sikkert nydelig også!

    SvarSlett
  3. Tora: Sopp er topp! Glemte jo å skrive at de smaker helt nydelig! De er gode ute sjokolade, men himmelsk med. Må legge til en liten smaksbeskrivelse tror jeg ;)

    Anniken: Takk for det. De er supergode og blir kjempeflott å ha på treet. Man kan jo henge de på gaver også.

    SvarSlett
  4. De ser kjempegode ut!
    Men jeg lurer på om de ble altfor søte? Honning er jo veldig søtt, og jeg er ikke kjempe glad i mat som er veldig søtt..
    anya

    SvarSlett
  5. Hei Anya!

    De ble kjempegode. Og de er litt søte, men de er ikke så veldig kompakte og er kjempelette så det er ikke så mye søtt på en gang. Sammen med den mørke sjokoladen er den helt super! Synes nå ihvertfall jeg. Er ikke så glad i altfor søte ting jeg heller, men hva som er for søtt er vel et definisjonsspørsmål. Synd jeg ikke kan dele ut smaksprøver for da skulle du ha fått en og bestemt deg utifra det ;)

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  6. Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  7. Hei Magne!

    Det var gøy å få være der. Nå ble jeg glad Tusen takk!

    SvarSlett
  8. I dag har jeg laget ferdig honningkakene. Var en helt forferdelig deig å jobbe med. Hva i alle dager har jeg gjort galt? Men kakene ble gode de:-)

    Nina

    SvarSlett
  9. Hei Nina!
    Jeg vet ikke hva du har gjort feil, men min deig var også litt rar å jobbe med. Den var veldig klissete, men jeg knadde inn litt mer mel og hadde rikelig med mel på benken og kjevlen ordnet det seg. Hvordan var deigen din?

    SvarSlett