Mine sider

onsdag 30. november 2011

Sofistikerte blåbærgeléshots


Okie sier du geléshots er en ting... men hvordan kan man sofistikere geléshots. Jo, putte dem i en sjokoladeskål og pynte dem med friske bær såklart!

I dette innlegget skal jeg vise deg hvordan!

Denne godbiten er inspirert av FIN Magasin som jeg har begynt å samarbeide med. FIN Magasin er et nettmagasin som ble startet i høst av to flinke jenter, Maren & Stine. De intervjuer forskjellige folk som jobber med kunst & kultur. Et flott nettmagasin som er du må lese! De har også en blogg med bilder bak kulissene.

Under disse intervjuet spør de blant annet folkene hva favorittdesserten deres er og det er her jeg kommer inn i bildet. Jeg skal prøve å gjenskape disse dessertene. Jeg synes dette samarbeidet er genialt da jeg blir utfordret til å lage ting jeg ikke hadde kommet på selv. Videreutvikling på høyt nivå ;)

Så det er derfor disse sofistikerte geléshotsene ble til. Jeg fikk i oppgave å lage det Girson Dias fra A-laget sa var hans dessertfavoritt i sitt intervju med FIN jentene: "Melkesjokolade med gelè". Så da var det bare å gå i tenkeboksen. Frie tøyler er jo artig. Inspirert av Bakerellas innlegg Pudding Cups skjønte jeg fort hva jeg hadde lyst til å lage, nemlig sjokoladeskåler men med gelé i istedetfor sjokoladepudding.

Jeg lagde disse første gang til en middag jeg hadde og da var deltagerne mer eller mindre skeptisk når jeg sa at geléshots sto på menyen. Men de ble veldig begeistret da jeg satte disse på bordet.


Blåbærgelè i melkesjokoladeskåler.

Dette trenger du:

1 Gelèpakke av ønsket valg
200 gr Sjokolade av eget ønske
5-7 Ballonger av ønsket farge
1 dl Sprit om du ønsker partyversjonen
Formfett i sprayform

Dette gjør du:

Begynne med å smelt sjokoladen til sjokoladeskålene. Over et vannbad eller i mikroen.

Blås opp alle ballongene som du trenger. De må være små slik at det blir små skåler.

Vask ballongene i rennende vann. Dette er et viktig steg så ikke hopp over dette. Ballonger har nemlig masse bittesmå støvpartikler av plast som reagerer med sjokoladen.

Så må du dekke den delen av ballongen som skal dyppes i sjokolade med formfett. Ikke hopp over dette steget heller for da vil sjokoladen henge seg fast i ballongen.

Legg en skje med den smeltede sjokoladen med god avstand til hverandre på et bakepapir.

Dypp ballongene halveis, men godt nedi sjokoladen og sett ballongen oppe på sjokoladen på bakepapiret.

Så venter du på at ballongene skal tørke. Du kan hjelpe prosessen med å sette dem i kjøleskapet. Jeg har et altfor lite kjøleskap så jeg måtte pent vente på dem til å tørke på kjøkkenbenken ;)

Så når endelig sjokoladen har tørket klipper du et hull i ballongen slik at ballongen trekker seg sammen.

Dette skal helst går veldig fort slik at sjokoladen ikke rekker å henge med ballongen når den blir mindre.

Slik som dette. Noen ballonger sprekker og det er også fint.

Voilá! En stykk sjokoladebolle klar til bruk.

Så skal geléen lages.

Kok opp halvparten av vannet som pakken sier du skal. Dvs 2,5 dl istedetfor 5 dl.

Hell det kokte vannet i pulveret og bland godt. Dette må nå stå og avkjøles helt. Og om du ønsker å ha vodka eller annen sprit i kan du blande det sammen med den avkjølte gelén. 1 dl er en ok mengde synes jeg.

Om du velger å ha sprit i ville jeg ha brukt 1 dl mindre kokt vann.

Så når gelén er klar er det bare å helle det oppi sjokoladeskålen. Men vær forsiktig og ikke hell for mye oppi fordi da kan sjokoladeskålen kollapse.

Vent så noen timer til gelén er stivnet, så er herligheten klar til å nytes. Del de gjerne opp i småbiter så er det enklere å spise dem. Mmmmm.... nydelig!Veldig gøye og lette å lage...vel, nå juger jeg.

De var ikke så lette å lage.

Eller for å være nøyaktig skal de i utgangspunktet være lette å lage og første gangen jeg lagde dem gikk det bra. Men andre, tredje og fjerde forsøket gikk ikke så bra. Sjokoladeskålene ble for tynne og tålte ikke vekten av gelén så det ble store hull i skålen og geléen rant ut. Gang på gang. Ut av frustrasjon fikk jeg ikke tatt bilder av det dessverre. Men man lærer av alle feil.

Grunnen til at det ikke funket var at sjokoladebollen var for tynn. Om du føler at sjokoladeskålene blir for tynne tar du litt sjokolade på innsiden av skålen og fordeler den med en skje. Forsiktig. Og når den sjokoladen har stivnet kan du helle geléen oppi.

Lykke til og kos deg med resultatet. Det var verdt all prøving og feiling i mine øyne!

Caroline

7 kommentarer:

 1. Jeg mistenker at sjokoladen var for varm da dyppet ballongene i den. Om du venter litt og den blir litt kaldere blir den tykkere, og dermed et tykkere lag som fester seg.

  SvarSlett
 2. Ooh, de var kjeeeempefine! Jeg liker ideen med å bruke ballonger også. Kult. Er mange gode smakskombinasjoner man kan prøve her, og hjemmelagde sjokoladeskåler er jo kult å servere andre ting i også (som sjokoladeskålen makter å holde oppe lenge nok). En frisk mousse av pasjonsfrukt for eksempel. Pasjonsfrukt er jammen hysterisk godt.

  SvarSlett
 3. Genialt :)

  Utrolig stilig, dette MÅ jeg prøve meg på:)

  SvarSlett
 4. Katla: Ja, det var akkurat det jeg fant ut.

  Tora: Det er akkurat det. Man kan bruke dette til utallige ting! Kanskje som en skål for hjemmelaget konfekt som skal gies bort eller som du sa, til pasjonsfruktkrem/mousse. Og der har du jammen meg rett igjen...pasjonsfrukt er hysterisk godt! ;)

  Kine: Takk! Håper at mine feilinger kan gjøre at du får til et bra resultat med en gang. Det er bare å spørre om det skulle være noe ;) Kan du ikke gi meg en lyd om det går fint?

  Ting som gjør meg glad: Nå gjorde du meg jammen glad ;)

  SvarSlett
 5. Kjempeflott! Lett å ikke klare, men den så veldig flott ut!

  SvarSlett
 6. Takk Ida. Du har rett, den er lett å ikke klare. Men den blir bra når du gjør det!

  SvarSlett