Mine sider

tirsdag 22. november 2011

Pepperkakebyen i Bergen sin pepperkakescene

Beklager stillheten de siste dagene her på bloggen. Jeg har hatt det travelt opptatt med et prosjekt. Et stort prosjekt som har tatt all min ledig tid. Festspillene i Bergen har nemlig hentet meg inn som pepperkakehusbaker til Pepperkakebyen i Bergen. Jeg laget en pepperkakescene som skal representere dem i pepperkakebyen. Et utrolig gøy oppdrag! Har storkost meg gjennom hele prosessen.

For dere som ikke bor i Bergen og som ikke har kjennskap til pepperkakebyen er dette en by av pepperkakehus som har blitt laget i Bergen siden 1991. Den er visst verdens største av sitt slag og det er en viss stolthet at Bergenserene leverer pepperkakehus til byen hvert år. Dette er første gang jeg har laget noe, men det kommer nok ikke til å bli den siste. Det var nemlig kjempegøy!

Stemningsfullt ikke sant? Fikk skikkelig julesteming av dette. Gleder meg skikkelig til adventstiden nå!

Jeg har lyst til å dele noen bilder av prosessen og resultatet.


Jeg startet med å skisse opp hvordan jeg ville ha den. Dette er nok den 4. skissen jeg lagde og den jeg gikk for tilslutt.

For å kunne lage pepperkakedelene i riktig størrelse laget jeg en skisse i 1:1 i papp. Jeg målte opp med en seigmann slik at størrelsen skulle bli riktig.

Så var det å skjære ut alle delene av pepperkake deigen.

Jeg brukte nesten 3 kg pepperkakedeig til dette. Jeg skal innrømme at jeg brukte ferdiglaget pepperkakedeig. Mest fordi prosjektet var så stort og jeg ikke hadde tid til å lage egen deig. Dessuten er jo ikke smaken så viktig når dette pepperkakeverket ikke skal spises. Men jeg skal innrømme at Berthas pepperkakedeig faktisk smakte ganske godt.

Logoen til Festspillene skulle med og jeg brukte mine forskjellige kakeutstikkere til å lage et riss på den ustekte pepperkaken for å ha noe å tegne etter når glasuren skulle på.

Her ser du ferdigstekt stoler og sceneteppe.

Stolene ble satt sammen med melisglasur med eggehvite i, også kjent som royal icing. Denne glasuren blir ordentlig hard når den får tørke så jeg er fornøyd med å si at jeg ikke brukte noe annet til å sette pepperkakescenen sammen med. Jeg hadde superlim liggende for å være ærelig. bare sånn i tilfelle. Med glasuren gjorde jobben.

Oppstilling av de ferdige stolene meg festpyntet seigdamer og menn.

Enhver klassisk konsert med respekt for seg selv må jo ha en harpe og en backupharpe. Og tubaer!

Danserne har fått på seg kostymer.

Slik ble logoen etter at glasuren kom på risset.
Nesten likt ikke sant?

Jeg brukte fire farger på glasuren. Rødt, gult, sort og hvit. Jeg hadde litt problemer med å få glasuren min helt svart så den ble mørkegrå etter nesten en helt fargeboks med svart gelefarge fra Squire Kitchen. Det irriterte meg skikkelig at det ikke funket med den jeg brukte. Er det noen som vet hvilken svart farge som gjør at glasuren blir helt svart?

Så var alle delen endelig klare til å settes sammen.

Og slik ble det da alt ble satt sammen og glasuren hadde størknet:

Kompani "Seigliva" i gang med konserten sin.

Celloene har en viktig rolle i denne oppsetningen.

Publikum får en fin opplevelse.

Harpen lager en god lyd.

Festspillene i Bergen sin scene er like stor som et A3 ark. En flott størrelse for vårt kompani "Seigliva".

foto: Silje Vestvik
Publikum er festpyntet og sitter på kanten av stolene under hele konserten.

foto: Silje VestvikEtter at disse bildene ble tatt var det på tide å lever bakverket til Pepperkakebyens lokaler på Torgallmenningen. Man må være forsiktig under transport. Heldigvis hadde jeg to gode hjelpere, Silje og André, som holdt dører og kjørte bil.

foto: Silje Vestvik
Jeg bærte den på en stekeplate slik at bunnen ble stiv nok under transporten. Pappen jeg brukte under selve scenen er kakepapp fra Wilton. Den er ganske stiv, men jeg tok ingen sjangser.

foto: Silje Vestvik
Så må man være forsiktig i bilen. Bergen har masse brostein som gjør at bilen hopper endel. Jeg var litt nervøs noen ganger. Men det gikk greit. Takk til sjåfør André for lite overraskelser underveis ;)

Så var den levert! Nesten gang jeg ser den blir det inne i utstillingen. Det blir gøy å se hvor de plasserer den. Se etter den du også om du tar turen innom Pepperkakebyen i år.

foto: Silje Vestvik
Og som alle andre som laget pepperkakehus til byen fikk jeg diplom og en pepperkakemedalje. Det er fint å bli anerkjent for godt arbeid ;)

Jeg håper dere likte pepperkakescenen min!

Snakkes snart!
Caroline

29 kommentarer:

 1. Å, så flink du er!! Den var kjempe fin!

  SvarSlett
 2. Så utroligt stilig Caroline!!! Vanvittig jobb! Hils Familien! (Bodde i samme gate da vi var små! Venninne med Charlotte:))

  SvarSlett
 3. Tusen takk Ingvild! Husker deg fra barndommen ;) Kjekt av deg å stikke innom og legge igjen en kommentar. Håper alt er bra med deg.

  SvarSlett
 4. Faaaantastisk Caroline!!!!! Jeg regner med at du kjenner nettbutikken www.kakeboksen.no. ? Favorittbutikken min og har svart konditorfarg i flere varianter..
  Anja Weltzien

  SvarSlett
 5. Tusen takk Anja!
  Og takk for flott tips om svart farge. Kakeboksen vet jeg om, men har ikke handlet der enda. Nå skal jeg stikke en tur dit å se. ;)

  SvarSlett
 6. Som jeg tidligere har sagt....
  DU ER HELT FANTASTISK NÅR DET GJELDER HJEMMEBAKING!!!!
  Stå på! :-)
  Anja

  SvarSlett
 7. Imponerende og inspirerende arbeid! Pepperkakebyen blir veldig fin i år :)
  Linde :)

  SvarSlett
 8. Åhh Anja! Takk for en flott kommentar, nok en gang!

  Takk takk Linde! Jeg gleder meg til å se hva andre har laget til Pepperkakebyen i år.

  SvarSlett
 9. Ooh! Gratulerer! Det ble kjempefint! Eeeelsker ideen med klær på seigmennene, ble råbra! :D

  Nå gleder jeg meg veeeldig til jul kjenner jeg!!

  SvarSlett
 10. ÅJ! Eg er så mektig imponert!! Vi var å snuste rundt teltet på laurdag, og gler oss til det opner! Og no skal eg leite godt etter teateret ditt i mengda! Eg har mastergrad i teatervitskap, og da blir eg jo ekstra HAPPY når eg ser ei scene - skal ikkje meir til:) Eg bøyer meg i pepperkakestøvet

  SvarSlett
 11. Tora: Takk takk! Ble veldig glad i disse seigmennen også. Kanskje jeg må prøve en nissevariant til mitt eget pepperkakehus.

  Jeg har også i skikkelig julestemning nå. Spesielt etter at jeg lagde dette. Nå starter jeg med julefilmene! Jippi!

  Ann-Kristin: Takk så masse! Det er godt at jeg kan glede et teatermenneske! Jeg gleder meg masse til å se resten av pepperkakebyen. Så ut som det var mye fint som hadde kommet inn da jeg leverte.

  SvarSlett
 12. Så stilig!!! Wilton sin konditorfarge blir svart - iallefall på fondant. Men du må bruke litt av den!!!

  SvarSlett
 13. Takk Veronika. Og takk for tips om Wilton. Jeg synes det er helt greit å måtte bruke litt fargepaste om det blir den fargen det står på boksen. Tror jeg må investere i noen wilton farger.

  SvarSlett
 14. FANTASTISK på alle måter!!! Så flink du er! :) (Jeg har også, som du allerede har fått tips om, fått til svart farge med Wiltons fargepaste, men det går med litt...) :D

  SvarSlett
 15. Dette er virkelig et fantastisk kunstverk! Så artig å gjengi en så viktig tradisjon i Bergen som det festspillende er! Jeg er mektig imponert! Pga dette innlegget, lette jeg bevisst etter festspillene da jeg fotograferte pepperkakebyen før den offisielle åpningen på fredag :) Gratulerer som fantastisk byggmester! :)

  SvarSlett
 16. Sverreprosject: Tusen takk for flotte ord. Jeg blir helt rørt! Har kjøpt inn Wilton svart farge nå og håper det blir bra.

  SvarSlett
 17. Annikens Verden: Wow! Tusen takk Anniken! Det var virkelig gøy å høre. Bildet ble jo helt fantastisk! Nå ble jeg skikkelig glad Anniken!

  SvarSlett
 18. Så fantastisk flott!!! Det er ikke helt det samme med et lite ferdig kjøpt pepperkakehus fra butikken etter dette!!!
  mvh Hildegunn

  SvarSlett
 19. Tusen takk for det Hildegunn! Dette er første gang jeg lager pepperkakehus alene faktisk, så jeg har satt listen høyt for meg selv ;)

  SvarSlett
 20. Så stilig! Og så mange fine detaljer. Litt av et kunstverk.

  SvarSlett
 21. Wow! Denne ser jo helt fantastisk ut! Så kreativt og så mange morsomme detaljer. Helt klart min favoritt så langt i pepperkakehus-utfordringen hos Matbloggsentralen :)

  SvarSlett
 22. Åhhh....takk for det Elisabeth. Nå ble jeg kjempeglad!

  SvarSlett
 23. Det var mange fine på Matbloggesentralen Pepperkakeutfordringen, men jeg synes din var den mest kreative!! Fortjener stemmen min ;) Lykke til!

  SvarSlett
 24. Takk så mye Vesle Serena! Jeg setter stor pris på det!

  SvarSlett
 25. Har du noen tips til deig? og hvordan unngå at den blir seig? Har tenkt å prøve meg på et byggverk til Pepperkakebyen i år :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott Veronika!
   Siden denne ikke skulle spises kjøpte jeg ferdiglaget pepperkakedeig til dette byggverket. Også stekte jeg delene litt lenger enn jeg vanligvis gjør slik at de ble litt sprøere. Også brukte jeg kartong noen steder for å være sikker på at det ikke ville rase etterhvert når den sto i utstillingen. Og det er lurt siden Bergen er ganske så fuktig og mange byggverk som blir levert raser sammen pga av at de blir myke.

   Lykke til!

   Slett
  2. ok :) takk for tips!!! blir spennende å sette i gang ;)

   Slett