Mine sider

torsdag 28. juni 2012

Sitronkjeks med blå valmuefrø 9/500

Nå er det lenge siden sist oppskrift. Jeg har vært mer eller mindre syk siden februar og har nå endelig funnet ut hva som plager kroppen min. Jeg har klart å utvikle endel allergier mot pollen og whatnot. Men nå har jeg fått medisiner og er klar for baking og moro igjen.

Jeg har laget nydelige sitronkjeks med blå valmuefrø. Friske kjeks som passer godt til late dager på terrassen, parken eller på stranden.


Denne oppskriften kommer fra boken 500 kjeks og småkaker av Phillippa Vanstone. Jeg har bestemt meg for å teste ut alle oppskriftene i den boken. Så langt har jeg bare testet ut 9 oppskrifter. Men til gjengjeld har jeg laget dem mange ganger. Så gode er der. Klikk på etiketten 500 på høyresiden i bloggen min for å se de andre oppskriftene.

Dette trenger du:

1 egg
1 eggeplomme
200 gr sukker
110 gr smeltet smør
340 gr hvetemel
1/4 ts natron
1/4 ts salt
revet sitronskall fra 2 sitroner

til pynt:
5 ss sukker
5 ss valmuefrø

Dette gjør du:
Rør eggene, sukkeret og skallet fra sitronskallene sammen i en bolle. 


Når det er rørt godt sammen heller du inn det smeltet smøret og rører litt mer.


Så sikter hvetemelet sammen med natron og salt og heller dette sammen med det våte og visper det godt sammen.


Nå har du fått en fin og tykk deig. 


Pakk denne inn i plastfolie og legg deigen i kjøleskapet til deigen har blitt fast. Dette tar ca. 15 minutter. Om du lar deigen ligge lenger i kjøleskapet går det helt fint.

Når deigen er klar setter du stekeovnen på 190 grader.

Del deigen i to deler og kjevl den ut mellom to bakepapir eller plastfolie til deigen blir 3 mm tykke. 



Stikk ut kjeksene med kakeformer som er ca. 5 cm store og legg dem på bakepapirkledde stekebrett.

Strø blå valmuefrø og sukker på hver av kjeksene og stek de i ca.15 minutter, til de er gyldne.

Avkjøl kakene på en rist. Oppbevares i en luftett boks i 5-7 dager.




Disse kjeksene har en veldig god smak av sitron og passer perfekt til teselskapet.

Klæm Caroline

mandag 25. juni 2012

Barbiekake

På søndag feiret vi min niese som blir 6 år på onsdag og jeg ble derfor spurt av søsteren min om jeg kunne lage kaken. Jeg har aldri laget en barbiekake før og jeg hadde så lyst å prøve meg på en slik før niesen min ble for stor.



Det er sjokoladekake med melkesjokoladekrem og marsipan utenpå.
Blomstene er laget av marsipan forutenom rosene. De er laget av fondant.


Detaljer fra ryggen på barbiedukken.

Detaljer fra kjolen.

Jeg har ikke tatt bilder av prosessen denne gangen, men jeg ville bare vise dere resultatet.

Bursdagsjenta ble veldig glad og overrasket over kaken.
Hva synes dere?

Klæm Caroline

mandag 21. mai 2012

Lakriskaramell

My oh my! Lite visste jeg at jeg kan lage så gode lakriskarameller. Hadde jeg visst dette hadde jeg laget karameller for lenge siden. Disse karamellene er smellgode! Med hint av lakris.


Jeg har nok prøvd meg på karameller før, men uten gode resultater. Denne gangen fulgte jeg en oppskrift som fulgte med lakrispulveret.

Dette trenger du:
5 dl kondensert melk/kremfløte
500 gr sukker
0,75 dl lys sirup
2 ss flytende glykose
30 gr usaltet smør
2 ss lakrispulver
1 ss vaniljesukker

1 sukkertermometer

Dette gjør du:

Hell alle ingrediensene i en kasserolle. La det koke opp mens du rører.
Lakrispulveret jeg brukte er ikke rå lakrispulver. Om du ikke finner lakrispulver kan du sikkert bruke hockey pulver eller knust Tyrkisk Pepper. Jeg fikk mitt lakrispulver tilsendt fra ei jeg kjenner i Stockholm.

Når alt er smeltet skrur du varmen ned til middels varme mens du rører innimellom.

Når sukkertermometeret har nådd 124 grader Celsius heller du massen ut på et bakepapir. Jeg valgte å la termometeret vise 130 grader fordi jeg liker harde karameller.

Det er viktig at du er rører innimellom kokingen slik at det ikke brenner seg. Lakrispulveret havnet litt i bunnen på starten av kokingen og jeg måtte hele tiden røre det opp slik at det ble fordelt ordentlig.

La det stå en time for å bli hard.

Du kan dele opp karamellene med to metoder.

Den ene er at du tar et pizzahjul og deler karamellen mens den fortsatt er myk.

Den andre er å bruke en saks når karamellen har stivnet.


Så kan du pakke inn karamellene i folie eller matpakkepapir/bakepapir.

Jeg valgte å pakke de inn med begge deler. Gullfolien er kjøpt hos Søte Saker. Men jeg tror man kan få tak i dette på Panduro også.

Oppbevares i et lufttettbeholder i opptil 4 uker. Selvom jeg vet at du ikke klarer å la være å spise opp før den tid!

Jeg skal så absolutt lage karameller oftere. Disse var helt nydelige. God smak og perfekt tyggemotstand!

Ha en super dag!

Klæm Caroline

tirsdag 15. mai 2012

Rullekake i rødt, hvitt & blått!

Endelig kommer et innlegg fra meg.

Her kommer en enkel, men fin 17.mai kake som  du kan lage på tampen eller om du har dårlig tid til å bake frem mot 17.mai. Jeg får dessverre ikke bakt så mye om dagen av ymse grunner og derfor er det så flott at det finnes enkel og gode kaker som kan lages på 20 minutter. Denne oppskriften er en melkefri versjon av denne rullekakeoppskriften. Om du vil ha steg-for-steg bilder er også det der.

Dette trenger du:

Rullekaken.
3 egg
2 dl sukker
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 dl eple- eller appelsinjus (eller melk om du ikke har melkeallergi)
1 ss vaniljesukker
1/2 ts blåfarge
1/4 ts svartfarge

Fyllet:
1 dl syltetøy etter eget ønske
1 dl soyakrem (eller kremfløteom du ike har melkeallergi) 
1/2 ts rødfargePynt:

Blåbær
Bringebær

1 ts sukker


Dette gjør du:

Forvarm ovnen på 250-275 grader.
Pisk egg og sukker med en elektrisk visp til du får eggedosis.
Sikt melet sammen med bakepulveret og vend dette sammen med vaniljesukkeret ned i eggedosisen med en slikkepott.
Hell deretter i fløten og rør det godt inn. Røren skal være ganske tynn i konsistensen.

Legg et bakepapir i en dyp stekeplate. Bakepapiret må dekke sidene også, så pass på at du har nok papir. Hell ut røra og jevn den ut med en slikkepott. Om du har lyst til å lage rullekake med mønster venter du med å helle røren i stekeplaten.
I stedefor tar du noen spiseskjeer med røren opp i en liten skål.
Oppe i skålen blander du den blå konditorfargen.


Om du synes røren blir altfor rennende rører du en eller to spiseskjeer med mel inn.



Jeg valgte å blande inn litt svart konditorfarge fra Wilton slik at blåfargen ble litt dypere.

Hell deigen over i en sprøytepose og sprøyt det mønsteret du ønsker oppe på bakepapiret.

Så heller du resten av røren forsiktig over mønsteret.

Bruk en slikkepott for å forsiktig fordele røren om den ikke dekker nok.

Så skal dette i ovnen i bare 5 minutter. Bruk tidsuret eller så ser du at bunnen er ferdig når den ser gylden ut.

Mens bunnen er i ovnen legger du opp ett nytt bakepapir på en rist. Strø sukker over hele papiret.

Du kan ha sukkeret direkte på den nystekte bunnen om du heller vil det.

Uansett må du overføre kakebunnen fra bakeplaten til risten med en gang den kommer ut av ovnen.

Egentlig vil siden med mønsteret vøre innsiden av rullekaken. Så her må kakenbunnen snu en gang til.


Deretter brer du ut syltetøyet & den ferdig pisket røde (kremt....rosa i mitt tilfelle!) kremen og ruller kaken sammen. Du må rulle bestemt, emn ikke for hardt for da vil alt inneholdet forsvinne ut av kaken. Ta papiret til hjelp for å rulle kaken fast og hardt.

La kaken avkjøle seg før du serverer den.

Gjerne pynt med friske bær.
Hva tror dere? Noe å imponere gjestene med på torsdag?

Håper dere alle får en strålende 17.mai!

Klæm Caroline