Mine sider

mandag 9. januar 2012

Kokosbolle

Jeg har lenge hatt lyst til å lage kokosboller og nå som jeg har startet året med en kokosmåned er endelig tiden inne for å lage dem. Jeg testet først ut en oppskrift som ikke fungerte. Det ble for mye eggehvite og for lite sukkerkliss. Den perfekte kokosbollen må være klissete, men luftig inni.

Derfor prøvde jeg meg på en annen oppskrift. Denne er fra Hanne's kaker. Den har ikke noe eggehvite i seg og er relativ lett å lage. Man trenger bare god tid og aller helst en kjøkkenmaskin for her skal det piskes lenge. Jeg har gjordt noen små endringer på den.

Beklager så mye at det tok så lang tid på det første innlegget, men jeg har kjøpt meg nytt superkamera og da tok innlegget plutselig 3 ganger så lenger tid å lage. Fra omtrentlig 300 bilder jeg tar per innlegg tok jeg nå 1000 bilder. Det er så gøy! Men så må jeg jo sortere dem også da. Det tar jo sin tid. Men morro er det 'lell!

Anyway. Her er kommer oppskriften på noen gode kokosboller!

Dette trenger du:

Kremen:
2 dl vann
500 gram sukker
8 plater gelatin
1 dl kokende vann
2 ts vaniljeessens


Glasuren:
1/2 pk Mariekjeks (ca)
200 gram kokesjokolade
40 gram Delfiafett
Kokosmasse


Dette gjør du:

Start med å finne frem alle ingrediensene til kremen.


Kok sukkeret og vannet forsiktig opp slik at det blir en gjennomsiktig sukkerlake.

Dette tar omtrent 10 minutter. Det er lurt å røre innimellom.
Mens sukkerlaken koker skal gelatinplatene legges i kaldt vann i 8-10 minutter.

Når de er klare heller du det kalde vannet av og skviser vannet ut av gelatinen med hendene.

Hell så det kokende vannet over og rør til all gelatinen er smeltet.

Hell alt sammen  en miksebolle og start å piske. Men pisk forsiktig fordi denne blandingen er supervarm. Start med laveste hurtighet og jobb deg oppover.

Hanne advarte om at dette ble klissete og jeg fulgte hennes råd om å ordne til en pose med en stor tipp på.

Vaniljeessensen helte jeg inn da kremen begynte å bli kaldere.

Når kremen er hvit og fyldig etter sånn cirka 40-50 minutter. Det tar litt tid, men tro meg det er bedre å piske for mye enn for lite. Om du pisker for lite vil ikke kremen holde formen når du sprøyter de ut.

Mens kremen piskes legger du opp mariekjeksene. Jeg brukte omtrentlig en halv pakke.

Sprøyt kremen oppå og la de stå fire timer eller over natten på kjøkken benken. Da stivner de til. Pass på og så du ikke tar for mye på de for de er skikkelig klissete.

Jeg lot de stå til dagen etterpå.

I mellomtiden fikk jeg meg et nytt kamera. Canon EOS 60D. Et helt fantastisk kamera.

Her er bilde av mac'n min med bilder av mine første kokosboller som endte i søpla.

Kokosbollene er nå klare for glasuren sin.

Så setter du i gang med siste delen. Smelting av sjokolade og delfiafett. Jeg bruker en glassbolle over småkokt vann slik at jeg har kontroll på sjokoladen. Brenner den seg kan den ikke brukes. Så pass godt på om du smelter det rett i kjelen. Ha veldig lav varme på. Jeg anbefaler og foretrekker vannbad.

Kokosmassen helles i en bolle slik at den er klar til bruk.

Når sjokoladen er klar holder du kjeksen med kremen over bollen og heller sjokoladen over med en skje.

Jeg prøvde meg frem til dette og synes dette var den beste måten.


Sett den glaserte kokosbollen på en rist eller bakepapir. La sjokoladen stivne litt før du strør over kokosmassen.


Mmmm....deilig kokosbolle klar til spising!

Og om du ikke liker kokos kan du godt la de være uten eller strø litt fargerikt strøssel over.

Oppbevares kjølig. Men helst ikke i kjøleskapet. Om de er i kjøleskapet kan de begynne å svette når du tar dem ut. Og når du setter inn igjen de som ikke er spist blir det mange små hvite prikker på dem. De er fortsatt spiselige, men ikke så fine ;)

Ha en strålende mandag!

Caroline

24 kommentarer:

 1. Dette så alt for godt ut! Hvilken kjøkkenmaskin bruker du? Mulig du har sagt det før men..jeg blir litt skremt av å piske i 40-50 min...tror ikke piskemaskinen min vil tåle det! :)

  SvarSlett
 2. Hei Serena! Jeg bruker en KitchenAid. Den klarte seg helt fint. Ble litt varm på slutten. Om man vil kan man ta pauser i piskingen. Det går helt fint for kremen sin skyld. Om du halverer oppskriften og pisker hardere kan det være den ikke trenger så lang tid heller... Hvilken maskin har du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk for svar! Jeg har en veldig enkel Philips sak som jeg fikk for mange år siden! Fungerer fint for mitt bruk, men har hatt lenge lyst på en kitchen aid! Er du fornøyd med den? Måtte lese denne oppskriften igjen, ettersom ble dobbelt så fristet av å lage muffins med kokosbolletopp..! Fantastisk :)

   Slett
  2. Jeg er kjempefornøyd med KitchenAid'n min! Jeg baker lite brød, så derfor trenger jeg ikke en så sterk en som Kenwood Major. Dessuten er den jo veldig fin å se på der den står på kjøkkenbenken. Viktig det også ;)

   Slett
 3. Bra blogg, Caroline!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 4. Hei:-)
  Jeg har laget kokosboller mange ganger med en oppskrift fra et hefte utgitt av Freia. Jeg pleier alltid å ha de oppbløtte gelatinplatene direkte i sukkerlaken. (Nesten samme mål som din oppskrift: 2 dl vann og 450 g sukker). Det er litt enklere å avkjøle laken til romtemperatur før men pisker den. Jeg har alltid fått kokosbollene fine og luftige, akkurat som de man kan kjøpe på butikken -bare bedre! Jeg sprøyter dem på bakepapir eller kjeks og setter dem kjølig en times tid før jeg hat på sjokoladen. Digger alle de flotte bildene på bloggen din.

  SvarSlett
 5. Hei!
  Jeg har laget kokosboller massevis av ganger. Tilsetter alltid oppbløtte gelantinplater direkte i sukkerlaken og pisker med kjøkkenmaskin bare til det er noenlunde avkjølt og blitt til kvitt skum. Det tar ei stund,men man trenger slett ikke piske i 40-50 minutter for at de skal holde formen. Det gjør de uansett på grunn av stivelsen. Med vennlig hilsen Hege

  SvarSlett
 6. Så fint å vite at man kan putte gelatinplatene direkte oppi. :) Det kan jo være at det er det ekstra vannet som gjør at man må piske denne oppskriften så lenge. Min røre var ihvertfall ikke stiv nok før etter 40 minutter. Skal teste ut gelatinplatene direkte ned i neste gang.

  SvarSlett
 7. Åh jeg elsker jo kokosboller, så dette MÅ testes ut :D

  SvarSlett
 8. detter så bare heltfantastisk ut:P dette skal jeg lage

  SvarSlett
 9. visste ikke at man kunne lage kokosboller uten egg :)

  SvarSlett
 10. Ja de her er kjempegode. Mange år siden jeg kom over denne oppskriften i et blad. Enig med du Caroline de hadde ikke gått an å sprøyte ut etter 40 min nei... De trenger nok den ekstra piske tiden. Men kan være verdt et forsøk å prøve å kutte ut det vannet og ha gelatinplatene i sukkerlaken heller. For å se hvordan det fungerer i forhold... Artig at du havnet på VG da med "min" oppskrift:-)! Grattis!

  SvarSlett
 11. Takk for flott oppskrift Hanne! Den er kjempegod! Jeg skal også teste med gelatinen rett oppi sukkerlaken.

  SvarSlett
 12. Bra Blogg, men ka med oppbevarimg?

  SvarSlett
 13. Anonym: Det glemte jeg å skrive. Takk for at du spurte! Oppbevares kjølig. Men helst ikke i kjøleskapet om de er i kjøleskapet kan de begynne å svette når du tar dem ut. Og når du setter inn igjen de som ikke er spist blir det mange små hvite prikker på dem. De er fortsatt spiselige, men ikke så fine ;)

  SvarSlett
 14. Jeg lurer på hvordan konsistensen på kremen blir? Jeg elsker kokosboller men bare hvis kremen er myk, ikke "stiv". Den så litt stiv ut på bildene...

  SvarSlett
 15. Heisann anonym!
  Den er litt stivere enn de du kjøper, men fortsatt myk og kremete. Den lager seg et "skall" når den stivner slik at det nesten kan se ut som marshmallows på bildene, men de er ikke så stive.

  SvarSlett
 16. hvor mange kokosboller blir det av denne oppskriften?

  SvarSlett
 17. Kjempefin oppskrift! I hvertfall for meg som ikke tåler egg. Har prøvd den ut i kveld, men fikk meg en overraskelse da det plutselig gikk mer enn en halv pakke kjeks, selv om jeg laga de ganske høye:) Men det er da bare bonus det.

  Bytta forresten ut vanilie essens med vaniliesukker. Den typen med svarte prikker i(ekte vanilie). Hadde oppi litt over to, litt toppa t-skjeer. Funka bra det.

  SvarSlett
 18. Jeg elsker at du tar bilder av de forskjellige trinnene, det er så greit når man prøver seg på nye oppskrifter, da vet jeg når det har gått galt et sted. Og liker veldig godt bredden på oppskriftene dine på bloggen. Både de vanskelige, avanserte mektige, og disse enklere. Det ser jo nydelig ut alt sammen.

  SvarSlett
 19. Anonym: Det blir ca.30 kokosboller. Det eksakte antallet kommer jo egentlig ann på hvor høye du lager dem.

  Marylin: Så gøy høre om dine erfaringer på denne oppskriften. Veldig fint at du brukte det vaniljesukkeret du liker å bruke best. Det er jo det som er så fint med slike oppskrifter. Man kan ta grunnoppskriften og tweeke den til den passer deg.

  Katla: For en flott kommentar. Takk for det! ;)

  SvarSlett