Mine sider

onsdag 11. januar 2012

Monkey business

Vi var så heldige å få lov til å ha bursdagsfesten til ei nydelig lita jente som jeg er fadder til hos oss lørdagen som var. Og jeg fikk lov til å bake en bursdagskake til en tøff 2-åring: Gratulerer med dagen som var Ragna!

Hun har lært seg et nytt ord: Apekatt. Derfor tenkte jeg at en at en banan- & sjokoladekake formet som et apehodet passet bra. Den er veldig enkel å lage og ble skikkelig god! Ideén er fra Smitten Kitchen. En av mine favoritt bloggere.

Dette er en melkefri oppskrift siden en av de som skal spise denne ikke tåler melk. (Men hun tåler smør). Og den er uten kokos. Jeg sier det bare sånn tilfelle du driver å leter etter hvor kokosmassen skal inn i oppskriften. Den er ikke med i dette innlegget. So now you know. ;) (For dere som ikke skjønner hva jeg snakker om: Jeg har et tema denne måneden som er kokos. Om du vil vite mer om det trykk på denne linken.)

Dette trenger du:

Banankake:
125 gr romtemperert smør
100 gr sukker
75 gr brunt sukker
2 egg
3 overmodne bananer
1 ss sirup
250 gr hvetemel
1 ts kanel
0,5 ts salt
0,5 ts natron
1 ts bakepulver

Sjokoladesmørkrem:
200 gr usaltet smør
10 dl melis
1dl kokt vann
45 gr 100% bakekakao
 
Dette gjør du:

Du starter med banankaken og setter derfor på ovnen 175 grader.


Så pisker du det romtempererte smøret sammen med sukkeret. Romtemperert smør betyr at det er mykt, men ikke har begynt å smelte. Så ta ut smøret av kjøleskapet 8-10 minutter før du skal bruke det.

Når det er pisket lett sammen tilsetter du eggene. Et om gangen.

Det skal da være en ganske så løs smørje.

Når du moser bananene kan du godt bruke en gaffel. Jeg synes det er like greit. Ja, oki da...jeg elsker å mose bananer med en gaffel! Sånn der sa jeg det! Det er litt sånn "anger-managment" for meg. Men du kan også bruke en stavmikser. Mos bananene så lite eller så mye du ønsker.

Bland inn de moste bananer.


Så skal sirup og i.

Sikt alt det tørre sammen og hell det oppi.

Kjør dette godt sammen noen minutter i kjøkkenmaskinen til smørjen er jevn og god. Hell deigen i en smurt bakeform. Min var 20 cm siden jeg ville ha en liten størrelse på kaken.

Sett den i ovnen til steking i 50-60 minutter. Når stekepinnen er ren etter du har stukket den i kaken er den klar til å tas ut av ovnen.

Mens kaken avkjøler seg lager du smørkremen. Her glemte jeg å ta bilde, men du starter med å koke opp vann, gjerne i en vannkoker, og helle 1 dl kokende vann over de 45 gr bakekakaoen slik at det blir en gjevn og fin flytende kakao. Jeg hadde dessverre ikke melkefri sjokolade liggende ellers hadde jeg smeltet en sjokoladeplate over et vannbad og brukt det. Men jeg fant ut at å "vanne" ut bakekakao gjorde samme nytten. Eureka!

Myk smøret på kjøkkenbenken i 8-10 minutter før du mikser den i kjøkkenmaskinen din. Du kan bruke håndmikser til dette om du ikke har kjøkkenmaskin.

Smøret skal piskes til det blir endel hvitere i fargen. Det er viktig og skrape ned sidene på bollen innimellom slik at alt smøret blir ordentlig kremete.

Når smøret er pisket i ca. 5 minutter tilsetter du melisen. Helst litt etter litt slik at den blir ordentlig innkorperet i smøret.

Før all melisen er brukt heller du den avkjølte sjokolademassen ned i smørkremen. Jeg begynte med litt deretter helte jeg på mer melis for at kremen skulle få riktig tykkelse. Så tok jeg ut litt av kremen før jeg tilsatte resten av sjokoladen.

Jeg ville nemlig ha en lysere sjokoladefarge også. Så helte jeg resten av melisen i og lot kjøkkenmaskinen stå i etminutt til slik at all sjokolade og melis ble godt blandet.

En liten hemlighet: Jeg brukte Valrhona bakekakao til denne kremen og det gjorde den enda bedre enn vanlig. Valrhona har en dypere smak enn vanlig sjokolade. Anbefales!

Så må du gjøre klar kakebunnen:

Jeg laget en mindre sirkel på kakebunnen ved hjelp av en mindre kakeform. Banankaken er veldig lett å skjære i. Tilslutt la jeg noen deler av aliminiumsfolie under kanten på kaken slik at når kremen kommer på blir det ikke så mye søl på kakefatet. Bakepapir er det beste til dette, men jeg var dessverre tom for det. Man tar det man har, ikke sant?

Da er det bare å sette i gang med smørkremen. Bruk en slikkepott i metal for best resultat. Se bildene nedenfor.Søt ikke sant? Når kaken er ferdig setter du den i kjøleskapet en times tid slik at smørkremen blir hard før du tar vekk bakepapiret, evt. aluminiumsfolien i mitt tilfelle.

Da er det bare å vente på gjestene!

Denne kaken holdt helt fint til 6 voksne og 3 småttiser.

Litt Indiana Jones over dette her...thihi!
Må bare si sånn helt på tampen at jeg var på Lesernes VG i går med mitt innlegg med kokosboller og jeg hadde over 10 000 besøkende de dagene. Helt utrolig!

Jeg håper noen av dere liker bloggen min så godt at dere følger meg videre. Velkommen!

Ha en fin onsdag!
Caroline

4 kommentarer:

  1. Det var min første tanke også! Du tar veldig pene bilder også. Ha en fin dag! Julianne :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Julianne! U made my day ;)

      Slett