Mine sider

torsdag 4. august 2011

Pikekyss - the happy ending

Da har jeg prøvd meg på pikekyss igjen. Jeg har ønsket å gjøre det godt igjen etter et meget mislykket førsteforsøk i juni. Denne gangen har jeg ikke prøvde meg på noen avanserte smaker, men har laget enkle hvite og rosa pikekyss. Det fine med marengs er at det kan lagres lenge i en lufttett boks, så derfor har jeg laget mange av dem. Vil du også prøve deg på marengs?


Dette trenger du:

6 stk (240 g) eggehvite
450 g sukker


Dette gjør du: 
Først må du sørge for at alt av utstyr er fettfrie. Er det noe fett på bollen eller vispen vil nemlig ikke eggehviten la seg piske.

Forvarm ovnen til 100 grader.

Så skiller du eggehviten fra eggeplommen. Det er veldig viktig at du ikke får noe eggeplomme i hviten for da vil du ikke kunne piske eggehvitene.


Jeg har alltid tre skåler til dette. En til å ha alle eggehvitene i. En til ha dele opp egget i slik at om jeg får plomme i en eggehvite så ødelegger jeg ikke alle eggehvitene.Også en til å ha eggeplommene.

Er det noen som forresten har en oppskrift på noe man kan lage av eggeplommene utenom vaniljekrem og slikt? Jeg klarer ikke finne noe som jeg synes ser gøy ut å prøve og jeg synes det er så kjipt å kaste dem.Når alle eggehvitene er klare pisker du dem uten sukker til du får et hvitt og halvstivt skum.


Deretter tilsetter du halvparten av sukkeret og fortsetter å piske til blandingen blir enda litt stivere. Så heller du resten av sukkeret oppi, en spiseskje av gangen, til du har brukt opp sukkeret. Da skal marengsblandingen være ferdig.

Myk og fin masse av deilig pisket marengs!

Jeg ville lage hvite og rosa pikekyss og blandet derfor i rød konditorfarge i halve røra. Jeg brukte vanlig farge fra butikken.


Så heller du marengs-blandingen over i en sprøytepose og sprøyter ut fine former på et bakepapirkledd stekebrett.


Når det kommer til temperatur og steketider finnes det mange forskjellige måter å gjøre det på. Jeg fulgte hobbykokken Olav Birkeland sitt råd og stekte marengsen i en forvarmet ovn på 100 grader i 1 time. Etter en time skrur du av ovnen å lar godsakene stå der inne til ovnen er avkjølt, gjerne over natten. Slik blir marengsen tørr og krisp ifølge Olav.

Jeg er fortsatt ikke helt fornøyd med resultatet, så jeg kommer til å eksperimentere med denne oppskriften. Åhhh, som jeg gleder meg! Jeg blir bare mer og mer hekta på å lage gode ting på kjøkkenet. Jeg misunner dem som kan jobbe med dette hver dag. Kanskje jeg må omskolere meg?

Jeg pyntet noen av marengsene med tørkede blomster som jeg har fått fra en venn. Takk Cecilie, de er superfine å pynte med! Også brukte jeg minisølvkuler som jeg har kjøpt hos Strössel & annat. Siden pikekyssene ikke stekes, men tørkes i ovnen kan man dekorere dem med nesten hva som helst.
Ble du ikke glad og inspirert av dette så vet ikke jeg ;)

Ha en flott dag!
Caroline

7 kommentarer:

 1. Mmmmarengs :-D
  Eggeplommene bruker du til majones (se oppskrifttips under oppskrifter i min blogg ;)), en ekstra eggeplomme i sukkerbrød og muffins/cupcakes, eller rett og slett vafler :-D

  SvarSlett
 2. I snickerskake bruker man eggehviter i marengsbunnen og eggeplommer i sjokoladetoppingen. Kanskje det kunne vært noe å eksperimentere med, bare med en annen bunn? Feks nøttebunn. Jeg har brukt oppskriften til Emmeline, det er så søte bilder til. http://emmelines.blogspot.com/2010/02/snickerskake.html

  SvarSlett
 3. De ble lekkre!
  Og så bra den tørkede kornblomsten gjorde seg på.

  Ellers går det helt fint å lage quiche med bare eggeplommer, eller omelett.

  SvarSlett
 4. De ble flotte, Caroline!

  Jeg har en oppskrift på en god sjokolade krem som passer perfekt til vanilje cupcakes:
  • 6 eggeplommer
  • 250 g melis
  • 200 g mørk sjokolade ( 70%)
  • 250 g usaltet smør
  Smelt sjokoladen i mikro i cirka 1-2 minutter. Hell eggeplommene sammen med melis i mikseren , og visp dette i cirka 8 minutter. Vispes helt til det er fluffy. Tilsett den smeltede sjokoladen og miks dette videre. Så tilsetter du smør som er mykt. Det er viktig at du bruker smør med god kvalitet som er god i smak.
  Miks dette godt sammen helt til det er fluffy og fint.

  Sakina

  SvarSlett
 5. Annemariejensen: Takk for flott tips og fin oppskrift!

  Ida: takk, den oppskriften så bare himmelsk ut. Det var også et flott eggeguletips!

  Katla: Superflotte blomster det der ja. Husker du hva de røde og gule blomstene jeg fikk av deg heter også? Jeg lager ofte omelett av gulene, men det hadde vært spennende med noe bakverk.

  Sakina: Åhh, den sjokoladekremen høres god ut. Den skal jeg prøve så snart som mulig! Takk!

  SvarSlett
 6. Har et annet forslag,skal lage hjemmelaget is til julaften og da trenger jeg bare eggeplommer, så tenkte å lage marengs av hvitene. Til en 2 liters boks trengs 8 eggeplommer, 150g sukker og 5 dl fløte. Egg og sukker piskes til dosis, fløte til krem(ikke helt stiv).Blandes godt med slikkepott,bland inn smak og sett i frys.Deretter skal den tas ut ca hvert 45. min og piskes for å unngå krystallisering. Dette må gjøres 3-4 ganger før den er for stiv til å piskes mer.
  God jul!!
  Hilsen Silje=)

  SvarSlett
 7. Du kan lage crème brûlée med eggeplommene (det gjør jeg)
  Du finner oppskrift på matprat.no
  Hilsen Linn

  SvarSlett